fredag 24 april 2009

Avsnitt 16 Vaktlar och manna

Först en lovsång. Konflikterna görs tydliga, fienden är lätt identifierbar. Gud görs till (är?) anförvant. Texten kan läsas om det drama som folket upplever, men också, som i Uppenbarelseboken, som bilder som hjälper oss att söka bilderna för vårt drama. Vem är fienden? Vad är det som hindrar mig att leva det lev Gud tänkt för mitt liv? Hur griper Gud in? Viktiga frågor i sökandet.

När havet delar sig.
Många har försökt förklara, naturvetenskapligt bestämma, vad som händer och hur det gick till. Denna forskning, ibland spekulation, har lett till fantastiska beskrivningar, också till beskrivningar om att det hade skett vid andra vatten…
Liksom uttåget kan inte vetenskapen tala om hur ”det var”. Det må vara hursom med den saken, budskapet är Gud som ledde folket, ledare som fostrades att leda och ett folk som av och till hellre återvände till fångenskapen. Där kan evangeliet utläsas.

Vaktlar och Manna
Texten talar om en fantastisk ”motkultur” mot vår egen. Gud ska försörja. Samla inte, alla fick vad de behövde, inte för lite, inte för mycket. Och det gick inte att samla på sig. Kommersialismens motbild?

”alla hade fått vad de behövde.” (2 Mos 15:16)

Till nästa vecka läser vi vidare: 2 Mos kapitel 17 Sabbaten, 18 besök av svärfar, ledarskapsråd, decentralisering och maktdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar