tisdag 24 mars 2009

Det sjunde inseglet

Upp kapitel 8 och 9

När Lammet bröt det sjunde sigillet blev det tyst i himlen i kanske en halv timme. (8:1)

Så börjar det här avsnittet vi nu läser. Varför en halvtimma? Hur lät det annars? Är det lovsång eller tiden? Eller bön och vädjan för folket? Eller ett brus av samtal?
Kanske en cesur, den där viktiga pausen, andhämtningen, återhållet ljud innan allt bryter loss?

Johannes ser nu Ändens tid. Allt är över – jorden och människorna har till slut gjort sitt. Han visste inte, men trodde att Gud hade allt i sin hand, också i förstörelsens stund. Klimatprofeterna vet inte, men hoppas att människorna tar det i sin hand.

Måste jorden gå under? Är det tecknet på Guds slutliga makt? Gud drar s.a.s. in tillståndet. Det är som med profetorden; är de uppmaningen till omvändelse, eller är det det slutliga beskedet. Vi kan aldrig veta, men gör klokt i att vara redo, att söka kärnan…

Guds sigill på sin panna (9:4). Kains märke, vita kläder, dopet… Alltsammans symboler för Guds benämning av de sina, som rösten ur himlen sa när Jesus döptes: Detta är min älskade Son.

De andra människorna, de som inte dödades av dessa plågor, omvände sig ändå inte från sina händers verk: från att tillbe demoner och gudabilder av guld, silver, brons, sten och trä som varken kan se eller höra eller gå. Och de omvände sig inte från sitt mördande eller sin trolldom eller sin otukt eller sina stölder. (9:20-21)

(OBS hur såväl fromhet som vardagslivet utmanas: avgudadyrkan, Mammon, knytning till det materiella... allt listas som det som människorna inte gjorde, fastän nu det var på allvar.)

Du som har öron, hör detta. (13:9) Skriver Johannes.

Glöm inte att läsa boken i miljön av förtryck, förföljelse, en sekulär religion där kejsaren i Rom förföljde dem men antogs vara ”gud”. De kristna känner sig ensamma, sköra.

Fundera kring dina ”demoner”, det som hotar, som vi måste förhålla oss till.

Bibeltexterna från Bibeln.se, sökbar här intill. Glöm inte att ”ange läsfrekvens” i den lilla undersökningen till höger, längst upp.

Till nästa måndag läser vi Uppenbarelseboken kap. 10 och 11; förstörelsen fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar