fredag 11 februari 2011

Att tala om Jesus

Lägger nu ut min text från boken Tala om Jesus - med människor som inte har Bibeln i blodet.

Börjar med texten från bokomslaget:

Att tala om Jesus med människor som inte har Bibeln i blodet är de kristnas stora utmaning i vår tid. Det innebär också att själva reflektera över Honom, som om han vandrar vid vår sida, i vår tid. Vilka frågor ställer människorna? Hur ser världsbilden ut? Vad vill Mästaren? Vad händer med våra ord och uttryck då de möter människor som påverkats av lång tids sekularisering?

Sedan länge är inte tillvaron något som man ser på som en gåva från Gud, eller att tillvaron en gång ska redovisas för Himmelens Gud. Människor har liksom ryckt tillvaron ur Guds hand. Har vi också gjort det? Människans livsväg kantas av utmaningar och omprövningar. Språket är vårt försök att finna nycklarna till tillvarons lås, men orden glider undan, ändrar betydelse och sammanhang.

Nu är det dags för oss som delar den kristna tron att ta Ordet på allvar. Att se hur det utmanar oss i en ny tid. Detta handlar en hel del om hur vi tänker och talar. Kanske handlar det dock allra mest om hur vi lever . Vi är utmanade!

Denna lilla bok vill starta, eller fortsätta att stimulera till, det samtalet. Den första halvan berör vår tid, kanske kan den kallas en postkristen tid. Språket vi behöver lära oss handlar om ”postkristendomska”. Men utmaningen till ett liv i Jesu efterföljd är nog som det alltid har varit. Utmanande. Det är svårt. Och meningsfullt.

Den andra delen är ett försök att presentera kristen tro utan att använda De Stora Orden: nåd, frälsning, omvändelse… men tala om Jesus med människor som inte har Bibeln i blodet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar