tisdag 12 januari 2010

1 ÅR MED BIBELN

Ett år, över hundra bloggposter, bibelläsningen rullar på.

Nya testamentet är snart genomgånget; halva Apostlagärningarna och resten av de 22 breven och böckerna. Slutet av Apg och evangelierna kvar. Har inte riktigt bestämt hur jag ska nalka mig evangelierna, ska de läsas var för sig eller ska deras gemensamma teckning gälla, Johannes evangelium för sig och synoptikerna för sig? Har några veckor kvar innan jag måste besluta mig för en strategi.

Gamla testamentet läser vi från början, lämnar snart den historiska kronologin, profetböcker och vishetslitteratur väntar. 2010 lär inte räcka till för hela GT.

Vet inte hur många som vandrar med mig. Hoppades locka till mera bibelbruk. Valde den långsamma grå vandringen genom bibelns böcker och historia. Jag tror att vi behöver sammanhang, chans att bekanta oss med helheter, se komplexiteten.

Bibelbruket annars blir lätt snuttifierat, vi läser favorittexter eller söndagens texter. Det blir som ett smörgåsbord där vi väljer favoriter, konfronterar oss inte med helheter och de långa dragen. Eller så läser vi inte alls.

Tror på kraften i det Ord som troende människor burit, förvaltat och försökt leva i genom tusentals år. Som drev människor till mission, inte alltid med en begriplig bild av vad de ville åstadkomma. Missionen har rymt exploatering och kulturmord, men det finns i grunden inga skäl att ifrågasätta den goda viljan, men visst har kunskaper saknats, avsikten kan också ha varit grumlad.

Bibeln kan inte främst läsas som en moralisk skrift. Inte heller som vetenskap. Den ska läsas som den eviga relationen mellan Gud och människorna. Guds vilja möter människans ovilja att ta ansvar. Den öppnar för nya djup, vandringen i det inre är utan gräns, perspektivet är evigheten.

Tron är inte en bestämd volym av kunskap eller dogmer. Tro är gemenskap med Gud, med människor och det skapade. Bibeln öppnar dörrar till detta inre liv, samtidigt som den utmanar för ansvarsfullt liv. En del menar att tro och evangelium mer handlar om estetik, mindre om regelverk.

Välkommen till fortsättningen. I Bibelbruket möter vi Gud, och oss själva.
Idag, den 12 januari, har vi vandrat ett år, men vi har en del kvar att finna, grunna på och leva i.

PS. Bibeln.se har nu återöppnats, med delvis nytt innehåll och en variant, just nu, för sökningen, som åter fungerar. Läs artikel i Dagen. DS

4 kommentarer:

  1. Varför kommer Marcus efter Matteus i Bibeln? Marcus evangelium är väl "äldst"? Hur du än lägger upp det så skulle det vara spännande att få veta lite om vilka dom var och varför man har valt just deras evangelier vad det är som binder ihop dom (förutom Gud och Jesus då) och varför Johannes evangelium är som det är... annorlunda i språket. Så skulle jag vilja veta varför dom avbildas med djur så ofta och var i Bibeln det står om detta. Så detta var min önskan.Hur det än blir så ser jag fram emot fortsättningen!
    /Adhocen

    SvaraRadera
  2. Ett snabbt svar om symbolerna:

    Evangelisten Lukas´ attribut är tjuren, som symbol för bön och offer. Han var läkare och den av skribenterna som troligen inte var med, men har samlat berättelserna, liksom senare i apostlagärningarna till dess han plötsligt börjar tala i vi-form.

    Markus´ attribut är lejonet, symboliserar den konungsliga makten – Lejonet av Juda. Kortare, och som du skriver det äldsta.

    Johannes´ attribut är örnen, ser de stora linjerna och perspektiven, symboliserar inspirationen från den helige Ande (i våra dagar skulle väl det blivit en duva), skiljer sig från de andra s.k. synoptikerna.

    Matteus´ attribut är en ängel eller bevingad människa och lyfter därmed fram inkarnationen.

    Bildsymbolernas tillkomsttid har jag inte funnit, men det är knappast direkta bibelcitat som källa. Återkommer när jag grunnat färdigt på lämplig disposition./PA

    SvaraRadera
  3. Jättetack! Det är så spännande! Har alltid funderat på det där. Har suttit och tittat på takmålningarna i Emanuel... när man var liten och inte hängde med riktigt i predikan kunde man ju sitta och titta i taket och hitta på en massa fantasiska äventyr utifrån bilderna.
    /Adhocen

    SvaraRadera
  4. Har inte följt speciellt noga, men ingen kan säga att du inte läser bibeln/Bibeln. Min favo är Markus, men det står i relation till att de andra också finns, undrar hur tron skulle se ut annars, med bara ett, avskalat evangelium?

    SvaraRadera