torsdag 23 februari 2012

Fingertopparnas och smaklökarnas evangelium

När nattvardens bord tar oss till heligheten leder oss fotatvagningen till vardagligheten. Dessa dimensioner är väl sammanflätade, Jesus Messias är huvudpersonen i båda.
Paulus talar om vår andliga gudstjänst. Det är denna teologiska nervtråd som gör att han är så gränslöst besviken på Petrus och de andra judekristna, då de inte på allvar ser hur Kristi kors gör avtryck i varje handling, och i hela livet. Trons nya verklighet, och dess inre och yttre sidor, är den samlade teologin. Ordet smakas vid Bordet och vi känner livets – vårt eget och andras – vedermöda med våra egna händer då vi tvättar varandras fötter. Evangeliets känsligaste mottagarsensorer sitter i tungans smaklökar och fingertopparnas övade känslighet.
Evangeliet är på riktigt. Det håller öppet mot GUD, i honom som vi lever, rör oss och är till, och det verkar genom händer som rörs av kärlekens hjärta och hjärna.
Gudstjänst och socialt arbete, präster och diakoner, lekfolk och ordinerade – allt är som diamantens facetter, de speglar en enda sammansatt helhet, sprungen ur Paulus allra enklaste, men mest omfattande råd: Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar