tisdag 19 maj 2009

Judas brev

Paulus, Johannes, Jakob och Judas. Alla skriver de brev. Idag hade de väl mailat. Kortfattat, fragmentariskt. Breven har mer eller mindre tydlig knytning till kända avsändare och/eller kända mottagare. Men i allmänhet måste man nog säga att breven är en form av pamfletter, predikningar. Ungefär som John Wesleys predikningar som nog aldrig har hållits, men som utgör en sammanhållen beskrivning av en serie predikningar på aktuellt tema.

Judas, Jakobs bror kan också ha varit Jesu bror (halvbror säger man ibland – frågan lever i kyrkans historia om Maria födde fler barn efter Jesus… med underbetydelsen om det skulle underminera hennes jungfrulighet). Man kan tycka att det då skulle stått i Judas presentation, men kanske kändes det förmätet, vad vet vi?

Tonen är inte olik Uppenbarelseboken. Det är kyrkans ledare som manar, förmanar, uppmuntrar och varnar. I texten finns ett av få exempel på frågan om förutbestämmelse (eller predestination). Om allt är givet i förväg, somliga destinerade för domen, verkar det inte vara så meningsfullt att kämpa emot?

Jag tror att dörren står öppen för alla. Men att det är frivilligt att gå in genom den.

Författaren varnar för beteenden som skadar gemenskapen, stutuerar exempel. ”De knotar, är missnöjda och lever efter sina begär. De är stora i orden samtidigt som de smickrar dem som de kan ha nytta av.”(16)

Varningstext för lismande pratmakare.

Från Uppenbarelseboken känner vi igen mönstret: Var uthålliga, stå emot, sök Gud och Följ Kristus.

Till nästa tisdag läser vi Johannesbreven. De är olika långa men vi tar ett i veckan. 1 Joh nästa tisdag. Samma plats, samma kanal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar