lördag 2 maj 2009

Avsnitt 17: Ökenmanagement: "Det här har du inte ordnat bra."

2 Mos kapitel 17 och 18

Mose är en intressant person. Exodustemat har väglett de kristna i alla tider (liksom det judiska folket med sina förfärliga och upprepade exodustillfällen; assyriska fångenskapen, Babylon, restaurering av templet/återbyggnad av Jerusalem, från Europa efter Andra Världskriget).

Folket knorrar och knotar. Fastän de nalkas sin befrielse gnäller de och längtar t.o.m tillbaka till slaveriet. Typiskt mänskligt beteende; vi vet vad vi har men inte vad vi får. Ökenvandringen utmanade. Vattenbristen var bara en brist. ”Finns Herren ibland oss eller inte?”

Svärfar Jetro, ibland Requel, var präst. Relationerna till den hebreiska tron är oklar, men i detta kapitel ”ansluter” sig Jetro till Mose. Men han tjänar också som organisationskonsult:

”Hans svärfar sade: "Det här har du inte ordnat bra. Du tröttar ut både dig själv och allt folket som står här. Arbetet blir för tungt för dig, du kan inte göra det ensam. Nu skall du lyssna på mitt råd, då skall Gud vara med dig. Själv kan du vara folkets talesman inför Gud och lägga fram deras ärenden inför honom, och du skall inskärpa buden och lagarna hos dem och lära dem vilken väg de skall gå och hur de bör handla. Men du skall utse några bland folket, dugande och gudfruktiga män, pålitliga och redbara, och sätta dem att leda grupper på tusen eller hundra eller femtio eller tio. De skall alltid skipa rätt bland folket; alla viktiga fall får de hänskjuta till dig, men i de enklare målen kan de själva döma. Så kan du lätta din börda och låta dem bära den tillsammans med dig. Om du gör detta och det sker på Guds befallning kan du hålla ut, och alla som är här kan också gå hem nöjda." (2 Mos 18, valda delar, Bibel 2000)

Det handlar om delegation, att organisera ”samhället” och en grad av maktdelning. Modernt management.

Till nästa vecka läser vi: 2 Mos 19-31 Mötet med Gud på Sion, buden, arken, prästerna. (Du som följer båda studierna, observera lampställen här; flitigt använda som bild i Uppenbarelseboken.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar