måndag 27 april 2009

Upp kap. 17-18

Nu blir det skarpt läge. Hoten är reella. Men inte bara det. Nu blir det tydligt hur Johannes i sin syn ser sin samtid. Han talar om kungar som finns, eller nyss regerat. Uppenbarelseboken skrivs i det korta perspektivet, men det hindrar inte att mer generella varningar ligger inbäddade i budskapet.

De sju huvudena är sju berg som kvinnan sitter på, och de är också sju kungar. Fem har fallit, en finns nu, och en har inte kommit än, och när han kommer skall han stanna bara en kort tid. Och odjuret som var och inte mer är, han är den åttonde och ändå en av de sju, och han går mot sin undergång. (Upp 17:9-11)

Siktet och kritiken riktar sig mot Rom och romarriket. Var finns våra tiders onda centrum? Idag försöker en del människor göra kopplingen till katolska kyrkan. De läser slarvigt och är respektlösa mot sina kristna syskon.

Vad är det då som står emot det onda. Det läser vi om i kapitlen som nu följer; 19, 20 och 21. (21:a kapitlet hör till några av mina favoritavsnitt i Bibeln.) Välkommen med, på tisdag går vi vidare. (Lördag talar vi om 2:a Moseboken.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar