fredag 10 april 2009

Avsnitt 14: Farao är en tuff förhandlare . Påsken.

2 Mos kap 5-11
Pesah - Pesach - Påsk

Haggada rymmer liturgin för den judiska påsken som varar 7-8 dagar och infaller vid fullmånens tid (första fullmånen efter vårdagsjämningen). Pesach betyder gå förbi (passover), signalen var blod, de med märkta dörrar skulle sparas. Det var osyrade brödets högtid och firades till minne av att Gud förbarmade sig över sitt folk och symboliseras i hög grad av Exodus, uttåget ur fångenskapen i Egypten.

Under en eller två av deförsta pesach-kvällarna (i Israel endast den första) håller man "seder", en rituell Pesach-måltid, i hemmet. Inledningen till måltiden är utformad som en pedagogisk lektion för barn, under vilken de närvarande intar olika smårätter såsom charoset, en blandning av malda nötter, äpplen och kryddor som symboliserar murbruket som användes för bygget av städer i Egypten, och bittra örter som symboliserar de bittra tårar som var judarnas lott under slaveriet under farao i Egypten (1300-talet f.Kr.). Under sederkvällarna läser man Pesach-berättelsen ur Haggada ("Berättelse").

I den kristna påsken finns många av dessa symboler som en grund för berättelsen; den sista måltiden, offret/blodet/kamp på liv och död, men Exodus (uttåget) har vidgats till Uppståndelse.

Till nästa vecka fortsätter vi att läsa ur 2 Mos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar