onsdag 9 december 2009

Den mest avgörande omvändelsen

Paulus: Apg kap 9
Paulus, introducerad redan då Stefanos stenades, är på jakt. De jagade är på ”den Vägen”. Det är den mest dynamiska beskrivningen av det nya folket, på väg…

Paulus får ett distinkt möte med den han egentligen förföljer och omvändelsen innebär en fullständig omorientering. Men omgivningen har svårt att ta till sig att undret har skett. Under tretton år lämnas Paulus i en förberedelsefas som förundrar. Här hade man en etablerad judisk skriftlärd, medlem av Stora Rådet. Ett riktigt flaggskepp för den unga rörelsen, men använde honom nästan inte alls under ett drygt decennium!

Det är väl ingen tvekan om att långsiktigt var denna ”ökentid” den rätta förberedelsen för hans Uppdrag. Han fick gott om tid att tala med Gud.

Kapitel 9 och 10 i Apostlagärningarna är kanske de mest centrala i berättelsen om kyrkans liv, och de innebar en total nyorientering. Missionen vidgas till hela världen och bit för bit blir man mera rustad att tala och presentera Kristus, inte bara för judarna utan för hela världen.

Till nästa vecka läser vi kap 10, Petrus viktiga paradigmbyte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar