lördag 18 januari 2014

Hos dig är livets källa

2a Sö eft Trettondagen: Livets källa

Predikan Centrumkyrkan, Kållered (sö 19 jan kl 11oo)


Hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus. Ps 36

Metaforen källan

• Vattnet

(Vid dopfunten) Vattnet är något reellt, något vi tar på, dricker, lever med varje dag. Ingenting är samtidigt så självklart och livgivande som just vattnet. I den västsahariska öknen var varje droppe vatten en gåva, ett förvaltarskap. Varje droppe fraktades, fördelades och sparades. Den hade en närmast magisk roll. Den var själva kittet i gemenskapen, mellan människorna, mellan husen och byarna, och med hela världen. FN finansierade, svenska Volvolastbilar med stora tankar på flaket. Vi – du och jag – delar varje dag vårt vatten med flyktingarna i Saharas öken – utan att vi ens vet om det. Kanske finns det ingen symbol som tar oss så nära bilden av GUD. Vi kan känna GUD. Dricka GUD. Svalka oss med GUD. Leva av GUD. Solen, luften, vatten, jorden – alla kan tjäna bilden, av den djupa samhörighet som i vår tro bär namnet GUD. Som på en gång stämmer oss i högtid och vardag. Vi – en del i livsflödet med en levande GUD.

KÄLLAN

Ur det inre tonar ljudet
av den stora tillhörigheten,
den mening som bär sitt mål
som den skatt som är liv.

Hos dig är livets källa,
i ditt ljus ser vi ljus
med dig möter vi världen
som du lagt inför våra fötter.

Står vid stora oceanens strand
låter vågorna smeka våra fötter
"förenade i beroendet av havet,
den pulserande lungan
gränsande till alla folk
och allt levande." (s18)

Vattnet är den främsta bäraren av liv. Den bär Skaparens signatur, den blå planetens eget märke. Nästa gång du vrider på kranen och låter vattnet blöta dina händer, fylla på din vattenkokare. Se det som din bön.

• Flödet – kretsloppet

Vattnet är inte endast den djupa källa, av ett sårbart kretslopp, men också flödet, rörelsen. Det drivs av jordens dragningskraft men upplöses när det förångas och lyfter från jorden.

OSEPARABLA

Regnet, havet
ångan som stiger
molnen svävar

bundna till kretsloppet,
blir till liv –
är liv och bär liv

Roten söker sig neråt
duettbladen
sträcker sig uppåt

ankras i jord,
av jord är du kommen.
Öppnar sig mot himlen

Mor hade sin mor
vars mor hade en mor
i raden av morar

spegelbilder av mödraskap
förenade av mitokondriet
kopior, alla unika. (s47)

Vattnet speglar livsvillkoren som en andning: inandning, utandning. Som bönen, hjärtats samtal med GUD. Ta in, ge ut. Ta emot, dela.

• det inre källsprånget

Bibelns metaforer för vårt liv med GUD rör sig från det yttre skeendet – vi lever under GUDs himmel, förhåller oss till storheten GUD. Men talar samtidigt med de inre metaforer – som vattnet kan symbolisera – om hur vi andas GUD, GUDs Ande ber för oss, Kristus lever i oss... Vår tro kan bli en mer naturlig, levande bild av vår gemenskap med GUD, såväl av trygghet och tillhörighet som av utmaning för varje steg i livet.

På högtidens sista och största dag ställde sig Jesus och ropade: ”Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger.” Detta sade han om Anden, som de som trodde på honom skulle få. Ty ännu hade Anden inte kommit, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad. Joh 7:37-39

Ur hennes inre ska flyta strömmar av levande vatten. Bokstavligen det längtar folket efter i den sahariska öknen. Denna naturliga relation med GUD är vi utmanade till. Låt vattnet predika för dig i veckan som nu följer.

(Sidhänvisningar (citat) från min bok "med sikte på horisonten", 2013)


1 kommentar:

  1. Livet med levande Gud är stor tacksegelse i för sig och att får blir omtyckt av honom är en välsignat gåva och riker liv och att får föddas på nytt i Jesus blods skull av den Heliga Anden är till mej med stor fröj och jag vill berätta om honm så mycket den går i ledning av Anden, tack med välsignelse ,keijo södertälje

    SvaraRadera