söndag 22 november 2009

2 Sam 6-10

Arken, med lagtavlorna, förs för första gången till Jerusalem, planer för templet, men det bordläggs, profeten Natan blir en viktig sanningssägare – en sådan som alla makthavare borde få sig tillsänd.

Arken som symbol för Den Heliges närvaro blir här tydlig. Den är inte så lätt att förstå med våra mera demokratiska perspektiv. Samtidigt finns här en intressant dimension – den upphöjde guden, ändå manifesterad av en ark, krävde särskild omsorg för visa den respekt. Den bar välsignelse, men fick inte på några villkor dras ned i den mänskliga smutsen. Det kostade liv, men kunde bära med sig välsignelse.

På ett särskilt sätt blir den symbolen för Davids framgång, Gud gav honom legitimitet. David ville bygga ett hus för Gud, ett tält var för simpelt. Men det hela slutar med att en av Davids ättlingar (Salomo – ännu inte född) ska få det heliga uppdraget.

Till nästa vecka läser vi om Batseba, och Davids konfrontation med maktfullkomlighetens uttryck. Sedan går vi in i tid av politiska förvecklingar med svekfulla arvtagare. 2 Sam 11-18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar