måndag 9 november 2009

Apostlarnas gärningar

Lukas skriver. Läkaren, noterade, lyssnade, talade säkert själv. I början av Apostlagärningarna är han journalisten som samlar fakta, vad har de att berätta? En bit in blir det plötsligt ett ”vi”. Han reste med Paulus. Stod på hans sida.

Apg 1 Samlar oss till himmelsfärden, och den sköra kyrkans första början.

När han summerar Jesus efter uppståndelsen talar han om att Jesus gav dem många bevis på att han levde, han talade om Guds rike och vid en måltid säger han till dem att stanna i Jerusalem och vänta på det som Gud hade lovat att ge dem.

Ni ska få kraft och vittna om mig, till jordens yttersta gräns. (1:8) En ängel bekräftar och berättar om att Jesus ska komma tillbaka. I några versar summeras kyrkans centrala kraftfält: Anden som ger kraft, ni ska vittna och Jesus kommer tillbaka. (När vi samtidigt nu läser om Saul och David ser vi hur begreppet Ande är centralt. De gamla kungarna faller i hänförelse och ”hör till profeterna”, som tecken på att Gud hade tagit dem i sin tjänst. Det är denna parallell som uppenbaras på Pingstdagen.)

Judas´ ersättare utses. Det blir en Mattias som vi i övrigt aldrig sedan möter igen. Kriteriet var att han skulle ha varit med dem från det att Jesus döptes av Johannes till dess Jesus lämnade dem på himmelsfärdsdagen. Demokratin sköttes genom lottning!

De var 120, cirka, apostlarna, Jesu mor och några andra kvinnor, Jesu bröder.

Nästa vecka firar vi pingst med den nya kyrkan. Apg 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar