onsdag 4 november 2009

Herren ser med andra ögon...

1 Samuelsboken 16-31 (Jag är inte i fas ännu, men nu tar vi tag i Samuelsboken och följer David, ti-ti läser vi NT, fr-fr GT)

Samuel tröttnade på Saul. GUD sänder den gamle gudsmannen till Betlehem. Till Jishaj. Till jul sjunger vi av Jesse rot och stam, det är denne man som nu kallas Jishaj. ”Herren ser med andra ögon än människor” (16:7), sönerna passerar på catwalken som i en audition, ingen passar in. David smordes och Herrens Ande föll över honom.

Med lyran spelade David in sig i Sauls hjärta.

I sjutton möter vi den klassiska kampen mellan filistén Goljat, tre meter lång och med en rustning som vägde 60 kg, och David.

Uppenbarligen möter vi här en annan texttradition som inte kände till den lyraspelande pojken.

David blir en framgångsrik krigare, Saul alltmer fylld av svartsjuka.

Gud skyddar David. Men David blir landsflyktig och en märklig resa tar sin början. Inte alldeles lätt att begripa. 85 präster får plikta med livet för att de hjälpt David. I 24 möts de i bergen söder om Jeriko och besöker samma grotta. David kunde ha dödat Saul men skonar honom, skär av ett hörn av hans mantel. I 24 sker det dramatiska mötet mellan rivalerna.

I 26 får vi en parallellberättelse till historien i grottan, från en annan samskriven texttradition. I 28 går Saul på seans och får en chock när han begriper att David redan är smord till kung. I 31 dör Saul för sitt eget svärd. Allt är förlorat.

Till nästa vecka läser vi 2 Sam 1 - 5
Konflikten mellan den gamla ätten och David pågår, men efter hand enas Israel under David. Han blir officiellt kung vid 30 och regerar i 40 år. Sedan handlar resten av boken om den nya kungaätten som minsann inte går av för hackor. Historien upprepar sig…

1 kommentar:

  1. Då tar jag också ett tag och läser med. Det är spännande ju.
    // Ad Hoc

    SvaraRadera