torsdag 4 mars 2010

Vem avlar daggens droppar (38:28)

JOB

Gud är större än vad vi kan förstå (36:26)

Vi lämnar nu de historiska böckerna. De speglar såväl rörelsen mot en samlande tro som ett enande av ett folk. Olika historiska skikt görs synliga, men allt behandlas med stor respekt, man redigerar in också det man inte riktigt förstår, eller har ett sammanhang för, men kanske ligger det i gamla berättelser och ord en sanning som först senare kan förstås och ges en mening.

Med Job är det helt annorlunda. En i grunden fiktiv person och hans vänner illustrerar människans kamp med livet, och med Gud. Job välsignas och testas, närmast förbannas. Där finns vännerna som vill väl. Förklarar, lägger till rätta, försvarar Gud. Förlossaren blir en GT-lig förebild till Messias-Jesus. I Jobs bok ska man leva länge. Kliva ut och in i hans erfarenhet. Till slut, efter vännernas alla råd, Jobs egen klagan mot Gud, sitter han kvar med tre grundläggande frågor, giltiga i vår tid. De handlar alla om hur/vem Gud är. Job ställer fram tre teser:

Gud är varken god eller allsmäktig.
Gud är allsmäktig men inte god.
Gud är god men inte allsmäktig.

Använd dem som slagruta när du hör Jobs reflektion, lyssnar till vännerna och landar i slutsatserna. Var önskar vi att han skulle landa? Var landar han?

Kanske ska man tillfoga en fråga: Vad ska man säga om Jobs vänner? (och vad säger Gud om dem?)

Frågorna handlar i hög grad om vad Jobs (inbillade) rättfärdighet är värd. Slutet beskriver ett dramatiskt möte mellan en människa och Gud. Job, till skillnad från vännerna, underordnar sig – inser att mötet mellan Gud och människan inte kan ske på annat sätt, Guds rättvisa är god, mer det än allsmäktig.

(Det är intressant att vi kommit just hit nu då Gardell härjar i medierna, men visst känner vi igen frågorna?)

Boken slutar med den upprättade Job. Han ger sina döttrar namnen Lillduvan, Kanelblomman och Sminkdosan. Vad sägs om det?

Till nästa vecka läser vi Psaltaren, vi låter det pågå under mars månad, jag fyller på med några betraktelser.

1 kommentar:

  1. Jag tycker Job är en svår bok att förstå. Men dina kommentarer var intressanta
    Ingemar

    SvaraRadera