lördag 31 januari 2009

Summering avsnitt 4 (syndafallet) start avsnitt 5 (Kain och Abel)

1 Mos fram till 3:24
Kunskapen, livet, odödligheten och Gudslikheten står på spel. Vi får andas in närheten till Gud. Ödmjukt övervara ett drama.

Jag tror att Gud kalkylerade med att människan skulle tänja gränserna. Bibeln säger att priset var dödlighet och kunskapssökandets jakt var priset. Paradiset stängdes.
Människans brist på ansvarstagande är den stora villfarelsen. ”Det var inte jag, jag visste inget” är odugliga svar. Men reparationen pågår genom mänsklighetens färd i universum.

Vi behöver ofta återkomma till ursprunget – där söker vi Meningen med att vara.

Meditation:
Människan har haft många berättelser om varifrån hon har kommit. Gåtan om ursprunget visar vårt behov att sträcka oss bakåt, granska rötterna. Samtidigt har vi en drivkraft framåt. Historien och tiden är vår livspuls.

Ursprunget är som ett ankarfäste i vårt liv. Psykologerna talar om vår inneboende längtan att återvända till Paradiset. Kanske spädbarnets egocentriska tillvaro där varje skrik får omgivningen att röra sig, ge föda och värme. Denna allsmäktighet är vår destination, för evigt förlorad.

Avsnitt 5: Kain och Abel, släkttavlor
1 Mos 4:1-26

Kain och Abel
Bröder i konflikt – en var jägare – en var jordbrukare. Gud ser ut att favorisera den gamla näringen; var Gud konservativ?

Intressant notering om synden: … om du inte handlar rätt ligger synden vid dörren. Dig skall den åtrå, men du skall råda över den. (4:7)

Kains märke – används som symbol för frälsning (en syndares förlåtelsesignatur, parallell till dopet)

Släkttavla, den första
Betänk att texterna burits och traderats, berättade vid lägerelden. Släktled var den bästa metoden att minnas och trä upp mänsklighetens historia. (Så är det än; här i Klövsjö by relateras allt till släktskap – på den tråden träder man sitt eget liv.)

Slutanmärkning – en tidsbestämning - Det var vid denna tid man började åkalla Herren.

Välkommen med dina reflektioner. Lördag 7 feb vänder vi blad.

(nästa avsnitt 1 Mos kapitel 5-10 Noa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar