Guds ord. Så brukar vi säga. Men vad betyder det egentligen? Har Gud skrivit Bibeln?
Åsikterna och perspektiven går isär. För mig är det rätt klart att Bibeln är nedskriven av olika människor, vid olika tidpunkter. Den rymmer texter som har berättats och vårdats, utsagor, profetior och beskrivningar av händelser. Många människor har hållit i pennan. Texterna är både skrivna och tolkade i troende gemenskaper; man har velat skildra sin vandring med Gud.
Att läsa Bibeln är som att göra en resa. Vi gör den tillsammans med andra människor, både de som finns omkring och med alla dem som i generationer läst den före oss. Ett starkt drag av helighet förmedlas i Guds ord, Gud finns i sitt ord, Gud finns i oss då vi läser. Bibeln och bönen hänger samman, vi håller på med det mänskliga samtalet med Gud.
Illustration; Läsare möter text:
Ett sammanhang – en skrivare – en tro – (allt mynnar i) en text. Denna text möter en läsare – som har en tro – som lever i sitt sammanhang.
Detta är en väg att förenklat beskriva vad som händer. Alla texter har sitt sammanhang, en del av dem känner vi inte, värderingar, orden och betydelser kan skifta över tid.
En människa med tro förmedlar sin begränsade och subjektiva bild – det samlas i en text som alltid innebär en förminskning, kanske en förenkling.
Texten kan rymma poesi och bilder som inte omedelbart förklarar sig. Läsaren möter orden ur sin miljö, men sina begränsningar och uppfattningar om ordet. Man läser i tro. Där sker ett spännande möte.
En enkel tolkningsregel är att man tolkar text med text; dvs olika bibelord bygger tillsammans en helhet. Man läser i tro och tron är gemenskap; tillsammans närmar vi oss det Heliga och möter Gud. En annan tolkningsnyckel är att läsa Bibeln med förståelse av att Jesus Kristus är Bibelns kärna och stjärna. Vi läser för att hämta kraft och inspiration, liksom kunskap och erfarenhet om Gud som uppenbarar sig genom sin Son, vår Frälsare Jesus Kristus. Vi läser tillsammans, fler ser mer och den heliga tron är i hög grad en gåva till gemenskapen av människor, i centrum finns Gud.
Vi behöver förhålla oss till ex text, ibland läsa "som det står", ibland ana sammahanget, budskapet i och bakom texten.
I denna bibelsajt läser vi bok för bok. Det finns olika uppfattningar om tempot, hur fort man går fram, men avsikten är att främst skapa sig ett sammanhang, i det finner man godbitar som man kan återvända till, smaka på, reflektera kring. Allt kräver sitt sammanhang, en del av det ger vi här.
Materialet kommer sedan att finnas tillgängligt på en hemsida som ger bättre överblick och möjliggör tillämpning och läsning i egen takt.
Det tycker jag låter lysande!
SvaraRadera