tisdag 16 februari 2010

De goda hamnarna

Apostlagärningarna; Apg 27-28

Lukas reser med Paulus till Rom. Resan verkar oorganiserad, ungefär som en dåligt förberedd utvisning av flyktingar. Och det är i flyktingvatten de seglar. Lukas är troligen bara med i följet, via olika hamnar ger de sig iväg mot Rom.

De håller på att lida skeppsbrott söder om Italien, på väg upp i Adriatiska havet, men strandar på Malta där de infödda är vänliga mot dem.

I Rom samlar Paulus judarna, vill väl söka stöd och inte framstå som en sektmedlem. Men det slutar illa och Paulus skäller ut dem.

Under två år leder han sedan Missionen från Rom i husarrest.

(Troligen far han sedan till Spanien, men om det berättar inte Lukas.)

Apostlagärningarna är ett fantastiskt vittnesbörd om den unga kyrkans kamp, inne i sig själv, med människor av judisk tro, mot kommersiella krafter och inte minst övermakten.

Vi lever nu i Apostlagärningarnas förlängning. I varje stund, på varje plats är det vårt uppdrag att översätta och leva Gudsordet – Jesus Kristus i möte med världen.

Till nästa vecka skrider vi in i evangelierna. Vi börjar med Johannes och läser första kapitlet, där finns den s.k. Johannesprologen. Det kanske viktigaste avsnittet i hela Nya testamentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar