25 luckor. Riktigt bra teologi. Kyrkokritik. Omläsning med Paulus. Inspirerat av NT Wright. Poesi. Multitools.
Finns att få som pdf.
Inför vandringen med den Uppståndne.
måndag 21 april 2014
söndag 20 april 2014
Vandringen med den Uppståndne
Eftertext: Vandringen med den Uppståndne
Vandringen med den Uppståndne börjar i påskdagsmorgonens tidiga soldis, innan dagen – och uppdraget – klarnat och blivit till den livsstig som är Kyrkans Väg till Det Stora Livet.
Vi går med den Uppståndne. Vilken uppståndelse det kan väcka.
Läs om Emmausvandrarna, Luk 24:13-35, och vandra med dem från Jerusalem.
TOMT
Vår tro är säregen
har ingen bild eller hemvist
inte ens en avgjutning,
blänkande av guld.
Templet – tomt på konst
korset utan straffade
graven tom,
till och med på lik
det tommaste evangeliet
verkar vara det mest innehållsrika –
ekot blir bättre där,
tomma rum fyllda av kärlek.
Från boken Poetisk teologi, 2014, Sahlberg
Vandringen med den Uppståndne börjar i påskdagsmorgonens tidiga soldis, innan dagen – och uppdraget – klarnat och blivit till den livsstig som är Kyrkans Väg till Det Stora Livet.
Vi går med den Uppståndne. Vilken uppståndelse det kan väcka.
Läs om Emmausvandrarna, Luk 24:13-35, och vandra med dem från Jerusalem.
TOMT
Vår tro är säregen
har ingen bild eller hemvist
inte ens en avgjutning,
blänkande av guld.
Templet – tomt på konst
korset utan straffade
graven tom,
till och med på lik
det tommaste evangeliet
verkar vara det mest innehållsrika –
ekot blir bättre där,
tomma rum fyllda av kärlek.
Från boken Poetisk teologi, 2014, Sahlberg
lördag 19 april 2014
Denna dag stod Kristus upp...
24: Påskdagen, Jesus och Uppståndelsen
Morgon. Uppståndelse. Dopets dag. Alla söndagars söndag. Påskdagen är kyrkans mest exklusiva söndag, varje soluppgång påminner oss om Påskens dag (kyrkorna vänds mot öster) – konnotaforen PÅSK är kyrkans solenergicentrum. Strängt taget varje söndag är en Påskdag.
Så ser kyrkans tradition ut, genom två tusen år. Och om jag varit mycket kritisk till flera moment under fastan och påsken har jag nog ingen invändning mot kyrkans påskbudskap. Det är hel och ren uppståndelsepredikan: Döden är besegrad. Livet vann, dess namn är Jesus. Halleluja.
Jag tror att det är påsken som räddat kyrkan. Medan hon krånglat till och rört till så mycket annat evangelium har hon kapitulerat inför det rena påskundret. Detta (och kanske själva juldagsbudskapet) är den eviga lovsångens kärna. GUD gör nytt.
Uppstått har Jesus,
hurra, hurra
han lever, han lever
han lever än.
Gravars ingång känner vi alla – men utgången är mera subtil. Ett tro och ett liv med räckvidd genom gravrummet är vårt Stora Evangelium. Det Stora Livet bär oss in i Hoppets Rum, och vi går med Kristus.
EN TOM GRAV
Livet stötte
mot gravstenen –
inifrån
Dödens rum
blev evighetens,
dörren öppnades
och där bakom
en väg att vandra
för de verkligt levande.
fredag 18 april 2014
23: Jesus och döden (Påskafton)
GUD kunde verkligen dö. Livets allvar hängde med hela tiden, till dess yttersta gräns. Till utanför dess gräns. In i döden.
Därför led också Jesus
utanför stadsporten
för att med sitt blod rena folket.
Låt oss då gå ut till honom
utanför lägret
och dela hans smälek.
Heb 13:12-13
På besök i de dödas rike, utan tid, utan framtid, utan rum – det rum i tiden som tryggt förvarar dem åtskilda: De levande, De döda. GUD kom också dit. Jorden – Livets rike – var en synnerligen oväntad plats. Dödens rike en alldeles omöjlig destination för GUD.
Men dit gick Jesus. Och hade varit där redan tidigare. Hos Lasa- rus. Nu själv död. Nederstigen till dödsriket, därifrån...
Han hade verkligen varit där. Det är trons allra innersta vibrato.
DÖDENS MAN
Hela vägen
bekänner tron
hela vägen.
Utan undanflykter
hela vägen
hela vägen
gränslös kärlek.
torsdag 17 april 2014
22: Jesus och lidandet II (av 2), Långfredag (The Good Friday)
DAGEN FÖR EFTERTANKE
Korset är trons
verkliga centrum.
Det där innersta
där det verkligen gör ont,
och alla utvägar
är stängda.
Människa och GUD –
den ene törstar,
den andre sprider kärlek.
Jag törstar.
Fader, förlåt dem.
De två,
som en enda
samlar människa
och GUD
i enda kropp
i en enda uthållighet
i den enda kärleken.
21: Jesus och lidandet I (av 2) (Skärtorsdagen)
Korset gjorde ont. Dödsont. Men frågan är om inte sveken sved mer. Judas och Petrus. De som båda varit föremål för Jesu investering. Judas gick längst. Men Petrus. Petrus. Sovande i Getsemane. Svärdsutrustad. Förnekanden på Prästens gård. Sveket.
Sista stunden var kommen. Ett skört evangelium las i apostlarnas händer. Natten i örtagården talade inte mycket för en framtid. Uppdraget fullgjort. Och totalt misslyckat.
Jesu bön i Getsemane rymmer svekets hela plåga, Uppdragets totala ansvar, Känslan av att misslyckas, att inte stå rycken i sista backen. Lidandet är den sköra tråd som visar att det är på riktigt. Hit men inte längre, ändå en bit kvar.
I ÖRTAGÅRDEN
Ensammast av alla
i en hoper av kamrater
känna kniven mot strupen
och veta
att detta egentligen
inte är min strid
utsätta sig för det
som alla andra underlät.
tisdag 15 april 2014
20: Passionen II (av 2)
GUD hade, som Boken berättar, prövat många vägar. Kanske alla vägar.
Tondövheten hos ett folk – Människan – som bara såg sig själva hade blivit ett problem. GUD hade ett problem. Kärleken ekade obesvarad.
Jesus är den desperata kärleken. Kärlekstågets sista vagn. Där, på sista avsatsen, lämnar det tåget spår på marken. Spåren som styr rätt in i Människans hjärta. GUDs aviga kärlek tog flera anmärkningsvärda vägar: Tonårig mor, krubba i Betlehem, flyktingskap till Egypten, oansenlighetens storhet, finalt ett kors.
Bara under skinnet brinner passionen som förändrar. Det är på riktigt.
Bibelteologi: Sjunk in i 1 Kor 13.
KÄRLEKEN
GUDs hjärta
slår för
oss,
rytmen
skakar
marken
Ett kors
kalibrerar
GUDs kärlek
måndag 14 april 2014
19: Passionen I (av 2)
Passionen driver GUD, ja det är nog energin i allt liv. En avsikt, ett mål, en längtan, en kärlek...
Påskdramats huvudvecka rymmer allt: Frustration, svek, ondska, passivitet, övertygelse, rädsla, ihålig kyss, svärd, tårar, makthavarnas balansakt på moralens och övertygelsens gränser... Och centralt placerat står korset.
Ingen annan symbol (som jag känner) har en sådan laddning. Kanske är det just kluvenheten som utgör laddning: Maktens förmenta dödsmaskin, Döden själv, övergivenheten, lidandet, blodet – och samtidigt förlåtelsen, omsorgen, dialogen (två dödsdömda diskuterar himmelriket)... Och allt summeras till slut i detta enda: Kärleken. GUD dör av kärlek. Den direkta dödsorsaken var den förnärmade Makten.
Bibelteologi: Varför skulle annars Jesus dö? – möjligen är det Pauli mest centrala fråga (i det viktiga avsnittet i Gal 2:1 ff). Om Lagen (eller bekännelsen, eller tillhörigheten, eller den vackra ytan, eller den goda gärningen...) hade kunnat ge rättfärdighet, varför skulle då Jesus behöva dö? Den gjuts i Pauli mest avgörande kontemplation, den vid korset. Det som kom att bli bestämmande för hans teologi, i en ton som bara delvis liknar sentida läror om försoningen.
(Kyrkans felsteg: Detta samlar kyrkans många felsteg: Feltydd försoning, undervärderat kors, sentimentaliserat kors, martyrdyrkan, forensisk korsläsning, soningsbetoningen... Korset står där av kärlek. No more, nor less.)
Passionen i vår tid: Korset utmanar ytterst vår inåtriktade passion: Bli älskade och själva älska. Korset spänger gränser, passionen är inte bara min lycka, men världens. Det är en utmaning till alla lägre bevekelsegrunder – ytterst den optimala annorlundaheten.
PASSIONEN
Nog kunde det ha skett mindre blodigt,
lite mindre skrämmande,
mera civiliserat,
vardagsrumsanpassat liksom,
och barnvänligt.
Inte behövde väl GUD –
GUD av alla –
ta i med Storsläggan,
hade väl räckt med ett vingeslag
från en purpurfärgad fjäril
Barnvänligare evangelium,
mer civiliserat.
Mer anpassat evigheten,
strömlinjeformat...
Kärleken är svåranpassad,
blöder av ett hjärta som brister.
söndag 13 april 2014
18: Kristus konungen II (av 2)
Stora veckan tar fart. Idag blåmåndag.
Så, nu verkar det klart. Dagen efter. Längtan fick inte sitt svar. Kungen var neddragen ur vagnen, införd i vardagen. De blå gardinerna fladdrade ur krossade rutor. Palmbladen vissnade på gatan.
Annorlundaheten ekade i spåren av Sången. Ekot hade djupnat, och bara några få drömde om stadens prinsar och prinsessor. Det var inte Paradisporten som hade slagit upp. Men verklighetens riddare att tassat in i åsnans följe. När GUD kommer nära ljuder inte den vanliga Kungssången eller Hosianna. Snarare ett Sanctus, Sanctus, Sanctus (Helig, Helig, Helig) – följt av ett Kyrie eleison (Herre förbarma dig).
Jesus Messias satt på alla tiders förväntan, och bara den med extrem hörsel anade stegen från GUD som gick på Jerusalems gränder. Kalibreringen av de knappt hörbara ljuden stämde en ny sång. Kärlekens viskning som tog sats i ett hjärta som blödde för världen.
Bibelteologi: Konnotaforerna kring Messias, Kungen, hör nog till mest komplexa i Nya testamentet. Det är samtidigt ett världsherravälde som ett monumentalt fiasko. Det är Kungars kung, och en susning bland de ödsliga bergen, där eremitmunken slår upp fönstret och blir döv av tystnaden. Att få syn på Kungen – hela Livets Herre – och samtidigt den som sa: Bli som detta barn. En sådan kung hade världen aldrig mött. Och skulle aldrig någonsin mera träffa på.
Kungen i vår tid: Hela Livets Herre är den mest försynte, upprättande, anonyme, retsamme och välintegrerade gäst vi inte kan tänka. Denna Annorlundahet är vårt enda budskap.
KUNGEN KOMMER
Han lämnar sin tron av kristall
för att i alla bli allt.
En pandemi kan det likna,
griper alla okända
och smittar till ett liv
som förändrar allt,
och utmanar alla.
Så, nu verkar det klart. Dagen efter. Längtan fick inte sitt svar. Kungen var neddragen ur vagnen, införd i vardagen. De blå gardinerna fladdrade ur krossade rutor. Palmbladen vissnade på gatan.
Annorlundaheten ekade i spåren av Sången. Ekot hade djupnat, och bara några få drömde om stadens prinsar och prinsessor. Det var inte Paradisporten som hade slagit upp. Men verklighetens riddare att tassat in i åsnans följe. När GUD kommer nära ljuder inte den vanliga Kungssången eller Hosianna. Snarare ett Sanctus, Sanctus, Sanctus (Helig, Helig, Helig) – följt av ett Kyrie eleison (Herre förbarma dig).
Jesus Messias satt på alla tiders förväntan, och bara den med extrem hörsel anade stegen från GUD som gick på Jerusalems gränder. Kalibreringen av de knappt hörbara ljuden stämde en ny sång. Kärlekens viskning som tog sats i ett hjärta som blödde för världen.
Bibelteologi: Konnotaforerna kring Messias, Kungen, hör nog till mest komplexa i Nya testamentet. Det är samtidigt ett världsherravälde som ett monumentalt fiasko. Det är Kungars kung, och en susning bland de ödsliga bergen, där eremitmunken slår upp fönstret och blir döv av tystnaden. Att få syn på Kungen – hela Livets Herre – och samtidigt den som sa: Bli som detta barn. En sådan kung hade världen aldrig mött. Och skulle aldrig någonsin mera träffa på.
Kungen i vår tid: Hela Livets Herre är den mest försynte, upprättande, anonyme, retsamme och välintegrerade gäst vi inte kan tänka. Denna Annorlundahet är vårt enda budskap.
KUNGEN KOMMER
Han lämnar sin tron av kristall
för att i alla bli allt.
En pandemi kan det likna,
griper alla okända
och smittar till ett liv
som förändrar allt,
och utmanar alla.
lördag 12 april 2014
17: Palmsöndag, tema Vägen till korset. Kristus, konungen I (av 2)
Så kom den då. Dagen. DAGEN. Då GUD skulle bli tydlig, Messias hyllad, framtiden säkrad... Åsna – tillgängliga profetior klarade den lite nedvärderade metaforiken.
Folkets sång: Hosianna – kungligare bjöds inte. Och palmkvistar, till och med finaste överrocken. Så var Dagen här. Kungen kommer.
Det folket längtat sedan kung Davids dagar, eller i vart fall sedan mackabéerna tog över, var nu nära. Om kungen var på plats, var GUD på plats. Templet var inte längre ett skal av längtan – GUD hade flyttat in. Nu skulle bara en liten detalj justeras, och framtiden bli ett faktum: Ut med romarna!
Bara en detalj. Men just precis det järngrepp som slog undan varje fot i den gamla längtan.
Bibelteologi: Palmsöndagen är The Crucial Point. Folkets längtan krockade inte bara med den politiska verkligheten. Mest krockade den med vad GUD hade tänkt. Jesus kom med Riket, men detta rike visade sig vara mer annorlunda än vad folket hade tänkt. Ännu söker vi konturerna av det riket. Men sorterar effektivt bland metaforerna. Lidandets konnotaforer omtolkas till en historisk insats, något vi kan lägga bakom oss. Men är det vad Bibeln säger?
Kyrkans felsteg: Maktjesus är nog det allra mest centrala hotet mot Kristi egen väg. Det är möjligt att det då (från 300-talet och framöver) inte fanns någon annan väg, det är svårt att ha någon kvalificerad mening om historiens lopp. Men idag – kan någon hävda en sådan väg?
Kungen i vår tid: Vi lever kanhända i den minst rojalistiska tiden av alla tider, eller så blir varje stjärna kung (om så bara för en dag). Men i jämlikhetens och jämställdhetens tid är kungligt i grunden helt ute. Så, vem är kungen som kommer på åsnan? Hur är Jesus kung i vår tid? Vilka bilder utmanar vi dagen med?
KUNGARS KUNG
Åsna och Kungssång
laddat för fest,
ett följe drog in
i Jerusalem.
Hosianna,
den ljuvliga sången
som kittlade
generationers drömmar.
Vi vet inte säkert
hur det blev,
men snart hördes en ny sång:
Korsfäst, korsfäst...
Hur sjunger vi?
fredag 11 april 2014
16: Ikläd er herren Jesus Kristus (lö 12 april)
Kom ihåg att Paulus inte hade mött honom: Mästaren på vandring. Han har ingen anknytning som inte vi också kan ha. Ändå är det han, av Bibelns alla författare, som tydligast ger oss bilden av just djupet i detta lärjungaskap.
Ikläd er herren Jesus Kristus, är ett – bland många – uttryck som han präglat. Konkret och utopiskt. Genomförbart och omöjligt. Generellt och om, och om igen, en instruktion.
Det finns inget annat lärjungaskap. Min grundläggande övertygelse är ju att vi är kallade att tjäna. Men jag hör mycket förkunnelse och trosyttringar som låter som om det är GUD som är kallad att tjäna oss.
Hur blev det så? Och: Vad gör det med oss?
För mig är detta vår tids allra viktigaste fråga att reda ut.
Bibelteologi: GUDs vapenrustning är en annan bild, mera militär, men visst är det fint att tänka sig att det är sadelmakaren som skriver (han hade nog rustat många soldater med deras utrustning – de hade nog mera lädervaror än metallprylar). Han visste vad som krävdes. Observera vilka illustrationer som ges: Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft. Ta på er Guds rustning, så att ni kan göra motstånd på den onda dagen och stå upprätt efter att ha fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte och klä er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med budskapet om fred. Håll ständigt trons sköld framför er, med den skall ni få den Ondes alla brinnande pilar att slockna, och grip frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord. Ur Ef 6:10-20, där det verkar som om vi har att utföra försvaret – men GUD står för det mesta av utrustningen.
Ombytet i vår tid: Trons riktning är en allvarlig fråga. Jag kan mycket väl föreställa mig att det vore häftigt med en gud som fixar till det mesta. Men dels stämmer det inte med mina erfarenheter, men det räcker inte som argument, det allvarligaste att det inte svarar mot evangeliet. Jesus gick GUDs väg – den ledde till korset. Apostlarna gick GUDs väg, bara Johannes uppnådde hög ålder, de andra hängdes på kors. Men vi – vi har tydligen en annan framtid. Hur blev det så?
KRISTI KLÄDNAD
Nej, den passar nog inte.
Verkar helig och lite pompös –
för stor helt enkelt.
Det är nog inte vår modell,
eller vår färg, eller senaste mode –
inte i vår smak, kort sagt.
Blodig, vad det verkar,
sviken var du, och ensam –
vi trivs bättre i sällskap.
Ingen korsett precis,
men kors vad den kliar –
av en prövande oro.
15: Synden IX (av 9): Helgelsen II
Inget annat evangelium är så centralt som helgelsen. Jesussmittan blir den utmaning som utmanar varje enskilt steg, varje tanke och varje motiv i våra liv. Det är hjärnbarkens, lilla hjärnans och hjärtats innersta tro. Den påverkar vår syn och vår hörsel, för att inte tala om känseln, och känsligheten för andra människors liv.
Den gör oss inte till helgon, sådana är aldrig självutnämnda, men präglar våra steg, varje steg.
Bibelteologi: Jag har, som Paulus, talat mycket i helgelsens konnotaforer. Och jag gillar hans försök att så koncentrerat och konkret predika efterföljelse. Jag tror att den plågade honom, som den plågar mig. Och lockar oss.
Kyrkans felsteg: Helgelse är personligt. Drabbar, och utmanar, först mig. Tillsammans borde vi kunna hjälpa varandra. Kyrkan som träningslokal för just det – inget annat vore viktigare. Har det fungerat så?
Helgelse i vår tid: Alluderingen på alla träningslokaler, och workoutmetoder, är vår pendang. Just nu är de mer besökta. Men de är släkt: Kyrkan och Friskis&Svettis – en framtida union?
KORET & GYMET
Utmanas
stretcha
svettas
god teologi.
onsdag 9 april 2014
14: Synden VIII (av 9): Helgelsen I
Istället för en mera donquixotsk hållning till fullkomning tror jag vi ska tala mycket mer om helgelse. Den mera principiella dimensionen berörde vi i föregående lucka. Helgelsen är en vandring. Vi känner igen det från (det livslånga) lärandet, men också i alla de processer som långsamt rör sig mot ett högt uppställt mål.
Det är i helgelsen vi dras in i den centrifugala spiral som håller oss nära centrum: GUD själv. Det är helgelsens fysiska villkor. Den kräver umgänge med GUD, samtal med GUD i bön och ordet, och en livslång vandring bland lärjungars Jesusmarsch.
Vandringen med Jesus är en smittosam vandring, vi påverkas och vill alltmer likna honom.
Bibelteologi: Paulus använder ordet helgelse bara två gånger. Fler gånger talar han om helighet – de heliga. Men jag skulle säga att inget begrepp är mera centralt i hans teologi och beskrivning av den troendes liv.
Kyrkans felsteg: Patetiskt nog har vi fått vissa samfund som förknippats med begreppet helgelse – varav metodismen är ett. Möjligen kan vi undra vad de andra då är! Men mera övergripande tror jag att detta är i kärnan av kyrkans dikeskörningar. Jag tror att det dels beror på att det är svårt: Det är en personlig resa för var och en av oss. Dels tror jag att det delvis har försummats då kyrkan istället överbetonat Läran.
Helgelse i vår tid: Jag tror att begreppet helgelse aldrig kommer att bli särskilt populärt. Vi söker hellre quick-fixes. Helgelse är en lång vandring i uppförsbacke. Det tar emot, och är personligt påfrestande.
HELGELSE
Helge och Helga
vilka vackra namn,
som spunna ur
förhoppningen
att vi kan växa
och djupna,
blomma och fröa.
tisdag 8 april 2014
13: Synden VII (av 9): Synd och fullkomning (onsdag)
Bibeln säger att vi ska söka fullkomning. Inte mycket bryter av så starkt mot vår medvetenhet om brister, självupptagenhet, ondska, kortsiktighet och långsinthet. DET kan väl aldrig gå. Bli ni fullkomliga som er himmelske Fader är fullkomlig, sa Jesus. Mera fullkomliga, sa Paulus – som om han var medveten om att vägen var lång.
John Wesley såg detta, knöt det, precis som hos Paulus, till helgelsens livslånga resa. Men fick kritik, krånglade till det i en omskrivning: Kristlig fullkomlighet (eller på engelska Christian Perfection). Inte skall väl vi...
Här krävs försiktighet. Den förste som utropar sig fullkomlig vittnar därmed om att hen inte är det. Men, dels säger det inget om målet: Bli så till sinnes som Kristus Jesus var, torde väl vara en omskrivning på temat. Dels tror jag vi här rör oss med inslag vi måste förhålla oss till:
Paulus, och kanske hans tid, kunde tänka sig själva den mänskliga naturen på ett mera principiellt plan, inte i etiska eller psykologiska kategorier. Han kunde därför tala om de båda Adamarna med en arketypisk betydelse. Den mänskliga naturen "var uppkopplad till olika nätverk"; det gudstillvända, respektive det frånvända. Därför talade han om de troende med termen Heliga (fastän han kunde vara rasande på deras etiska defekter och handlanden). Samtidigt är han ihärdig att påpeka behovet av att göra rätt, leva rätt, och ha en iver för goda gärningar.
När Paulus skriver (Rom 15:7): Godta varandra så som Kristus har godtagit er till GUDs ära, visar han på sambandet mellan hur GUD förhåller sig till, ser på oss, och hur vi betraktar varandra. Det är ett principiellt synsätt: GUD vet vad vi är (ytterst kan bli) och betraktar oss som genom Kristi kors. GUD har en kärleksfiltrerad blick. Idag skulle vi kanske säga att GUD ser vår potential. Men betraktar oss som om vi redan var där: Heliga. (Ungefär som en idrottare tränas att se sig själv som vinnare.)
Bibelteologi: Öva dig i gudsfruktan, skriver Paulus. (1 Tim 4:7). Idrottspsykologin har redan slagit till. Metaforiken är densamma. Och här placerar nog Jesus och Paulus fullkomningen. Ikläd dig herren Jesus Kristus – är en sådan paulusmetafor. Ni är grenarna, ni är lemmar i Kristi kropp, förbliv i mig, klä er i den nya människan... är andra.
Kyrkans felsteg: Eftersom regelverket gjordes om till en moralisk (och ytlig) karta fastnade kyrkan i etikens ytskikt, med risk för dubiös skenmoral (reglerna gäller mest andra). Kontrollbehovet ledde kyrkan fel, hon litade mer på sina regler än på det förvandlande mötet med levande GUD. Kanske slutade hon rent av tro på detta möte, eller förbehöll sig rätten att det bara kunde ske i kyrkans hägn. Den moralistiska överheten riskerar alltid att snava över sina egna hinder.
Fullkomning i vår tid: Vi söker det under kirurgens skalpell, eller i gymets
dunka-dunka-rytmer. Vi feta är, ännu levande, avskräckningsmodeller. Men, skämt åsido, visst tror vi att det ännu är en central fråga som fler än en ställer sig: Hur blir jag en bra människa? Har kyrkan ett svar?
FÖRVANDLINGSNUMMER
Det går inte.
En clown är en pajas,
ramlar till applåder.
En uppblåst staty
är tyngre än
sin tanke.
Vi tror det är beständigt.
I provrummet
träs nya klädnaden
på en gammal kropp.
Den sitter illa
kring välfärdens midja,
med avstånd till
trådsmala mannekängens ideal.
Det tar ett liv
att anpassas dräkten.
Ett långt liv – evighetslångt.
Från diktboken: med sikte på horisonten, 2013, Sahlberg
måndag 7 april 2014
12: Synden VI (av 9): Synden och Döden
Bibeln ägnar förvånansvärt lite rum för döden. Folket levde närmare den – det är i vår tid vi tror vi kan utplåna, eller i vart fall gömma döden. Däremot Döden är en huvudsak: Bortvändheten från GUD, döda för GUD, indifferent för GUDs sak. Detta är allvarliga grejer.
Den Döda människan ser inte bara inte GUD, men förlorar också blicken för sitt eget djup. Den Stora Synden är inte främst mot GUD, men mot oss själva. Vi är inte de vi skulle kunna vara, de som GUD ser att vi är – för GUD ser genom sin egen kärleks kors.
Bibelteologi: Därför blir Synden synonym med Döden. Kanske skulle vi just i det här perspektivet mer tala om bortvändhet. Jag tror vi kan läsa Paulus tal om uppståndelsen i 1 Kor 15 mer i perspektivet av förvandling: Vi inbjuds gå från Dödens sällskap till Livets. Läser vi Paulus med denna bild för ögonen ser vi hur konsekvent han är i att tala om denna förvandling. Och jag tror att det är helt medvetet som han väljer en hel palett av bilder.
Kyrkans felsteg: Kyrkan har agerat som en teknokrat i denna vitala materia. Jorden (och livet) blev ont, himlen god. Frälsningen tar oss bort från den onda jorden. Himlen blev jordens antites. Detta har lett oss vilse. GUD valde att komma till jorden, inte som en alien, men som äkta människa. Prövade och delade våra villkor, och för att förändra oss och jorden. Korset står inte nerkört i jorden som en avfyringsramp till himlen. Men som kärlekens förvandlande kraftkälla, här och nu.
Döden i vår tid: Den kroppsliga döden försöker vi gömma och glömma. Den Stora Döden möter samma öde. Människor köper inte den lösryckta omvändelsebekännelsen, men utmanas av förvandlat liv. Detta är nog den Uppryckning vi felaktigt tolkat som en flykt från jordytan.
DÖDEN, DÖDEN, DÖDEN
Så sa systrarna till varandra
för att på gamla dar
befrias från demonen, mörkret
och hålla siktet på livet,
nuet och häret.
Döden handlar om livet
att se den i vita ögat
och titta tillbaka
se hur Livet kramar oss och GUD
som vänder sitt ansikte till oss
Den Döda människan ser inte bara inte GUD, men förlorar också blicken för sitt eget djup. Den Stora Synden är inte främst mot GUD, men mot oss själva. Vi är inte de vi skulle kunna vara, de som GUD ser att vi är – för GUD ser genom sin egen kärleks kors.
Bibelteologi: Därför blir Synden synonym med Döden. Kanske skulle vi just i det här perspektivet mer tala om bortvändhet. Jag tror vi kan läsa Paulus tal om uppståndelsen i 1 Kor 15 mer i perspektivet av förvandling: Vi inbjuds gå från Dödens sällskap till Livets. Läser vi Paulus med denna bild för ögonen ser vi hur konsekvent han är i att tala om denna förvandling. Och jag tror att det är helt medvetet som han väljer en hel palett av bilder.
Kyrkans felsteg: Kyrkan har agerat som en teknokrat i denna vitala materia. Jorden (och livet) blev ont, himlen god. Frälsningen tar oss bort från den onda jorden. Himlen blev jordens antites. Detta har lett oss vilse. GUD valde att komma till jorden, inte som en alien, men som äkta människa. Prövade och delade våra villkor, och för att förändra oss och jorden. Korset står inte nerkört i jorden som en avfyringsramp till himlen. Men som kärlekens förvandlande kraftkälla, här och nu.
Döden i vår tid: Den kroppsliga döden försöker vi gömma och glömma. Den Stora Döden möter samma öde. Människor köper inte den lösryckta omvändelsebekännelsen, men utmanas av förvandlat liv. Detta är nog den Uppryckning vi felaktigt tolkat som en flykt från jordytan.
DÖDEN, DÖDEN, DÖDEN
Så sa systrarna till varandra
för att på gamla dar
befrias från demonen, mörkret
och hålla siktet på livet,
nuet och häret.
Döden handlar om livet
att se den i vita ögat
och titta tillbaka
se hur Livet kramar oss och GUD
som vänder sitt ansikte till oss
11
11: Synden V (av 9): Livet i den nye Adam
Synden vaktar oss väl, långt in i heligheten. Kanske är det just det förhållandet som gör det så komplicerat, men det borde inte vara så underligt. Allt annat i skapelsens mönster bär ju gradvis förändring, en långsam rörelse över tid, med mera abrupta eruptioner inemellan. Synden saktar in, kommer på efterkälken då kärleken råder.
Bli så till sinnes... ser ju ut som en växt, en anpassning till det nya, till det rätta.
Vandringen med Jesus är den grundläggande metodiken för alla Jesu lärjungar. Liksom de ursprungliga jesusföljarna handlar det om att ta intryck, och leva nära Jesus. WWJD – what would Jesus do (hur skulle Jesus göra) som det står på de moderna armbanden – är en ständig påminnelse. Fastan är just den period som djupnar den vandringen. Det är på allvar, och vi ska nog inte glömma vart stigen ledde: Förvånansvärt många kors avslutar de stigar som började vid Genesarets sjö.
Hos Paulus är metaforiken tydlig; allt från den korta instruktionen i Galaterbrevet: Bär varandras bördor, till de mer utbyggda i Efesierbrevet med Vapenrustningen, eller den mest kompletta listan i Romarbrevet, Kap 12-15.
Apostelns bildspråk är kreativt: ikläd er herren Jesus Kristus, ta på er den nya människan, en ny skapelse, ni är kristusbrev, en kristusdoft och kristuskunskapens doft... Vi är, enskilt, och tillsammans, Kristus mitt i vår vardag.
Kyrkans felsteg: Kyrkan har haft en tendens att luta mer åt manér, dogm & lära, än en doft av Kristus.
Nyadam i vår tid: Klä dig i den nya människan – är det inte just det som gäller i vår tid? Med tafatta försök till plastisk nyhet: Flåshurtiga coacher, plastikoperationer, dygnet-runt öppna gym, konsumtion av ständigt nya out-fits... Ikläd dig Kristus, är vasst, utmanande, livsfarligt...
NY-ADAM
Den nya skapelsen –
ständigt ny,
i en värld
som ropar efter nyheter
eller den tröga förvandlingen
av en vana
Synden vaktar oss väl, långt in i heligheten. Kanske är det just det förhållandet som gör det så komplicerat, men det borde inte vara så underligt. Allt annat i skapelsens mönster bär ju gradvis förändring, en långsam rörelse över tid, med mera abrupta eruptioner inemellan. Synden saktar in, kommer på efterkälken då kärleken råder.
Bli så till sinnes... ser ju ut som en växt, en anpassning till det nya, till det rätta.
Vandringen med Jesus är den grundläggande metodiken för alla Jesu lärjungar. Liksom de ursprungliga jesusföljarna handlar det om att ta intryck, och leva nära Jesus. WWJD – what would Jesus do (hur skulle Jesus göra) som det står på de moderna armbanden – är en ständig påminnelse. Fastan är just den period som djupnar den vandringen. Det är på allvar, och vi ska nog inte glömma vart stigen ledde: Förvånansvärt många kors avslutar de stigar som började vid Genesarets sjö.
Hos Paulus är metaforiken tydlig; allt från den korta instruktionen i Galaterbrevet: Bär varandras bördor, till de mer utbyggda i Efesierbrevet med Vapenrustningen, eller den mest kompletta listan i Romarbrevet, Kap 12-15.
Apostelns bildspråk är kreativt: ikläd er herren Jesus Kristus, ta på er den nya människan, en ny skapelse, ni är kristusbrev, en kristusdoft och kristuskunskapens doft... Vi är, enskilt, och tillsammans, Kristus mitt i vår vardag.
Kyrkans felsteg: Kyrkan har haft en tendens att luta mer åt manér, dogm & lära, än en doft av Kristus.
Nyadam i vår tid: Klä dig i den nya människan – är det inte just det som gäller i vår tid? Med tafatta försök till plastisk nyhet: Flåshurtiga coacher, plastikoperationer, dygnet-runt öppna gym, konsumtion av ständigt nya out-fits... Ikläd dig Kristus, är vasst, utmanande, livsfarligt...
NY-ADAM
Den nya skapelsen –
ständigt ny,
i en värld
som ropar efter nyheter
eller den tröga förvandlingen
av en vana
söndag 6 april 2014
10. Adamare, dubblett
10: 5:e söndagen i fastan, tema Försonaren. Synden IV (av 9): Den gamla och den siste Adam
Därför blir bilden tillräckligt svartvit. På ena sidan "Adam", på den andra Jesus Kristus. En lanserar döden – och blir bunden i sin kropp, den mänskliga naturen. Den andre lanserar livet – och lägger en ande till kroppen, människan är mer än kött och blod.
Denna bild är samtidigt ett val och ett erbjudande. Och är både digital och analog. Genom Jesus på korset ÄR vi en ny skapelse (digitalt) och irriteras fortfarande av vår gamla människa (analogt). Detta är en erfarenhet vi kan bejaka. Efter vart nyårslöfte är just detta vår upplevelse: Vi vill men förmår inte.
Vi får, som idrottsfolket, träna oss att se oss som vinnare: Se hur vi spränger mållinjen som etta. Höra – i andanom – läktarens segerjubel. Paulus är den förste idrottspsykologen, och använder sig av metaforer från olympiaden: löpare och brottare...
Bibelteologi: Det är i denna duala bild vi finner oss själva. Vi ser riskerna, otron hopas: Du kan inte, du förmår inte, du klarar det inte... Samtidigt bär vi hoppets bild: GUD ser oss genom sitt kors, segervapnet. Vi har uppstått till nytt liv, det börjar här och sträcker sig in i evigheten.
Kyrkans felsteg: Kyrkan larmade nödutgången, och belamrade den med krav, botgöring, avlat, syndaånger, omvändelsekrav och etisk perfektion (särskilt på de områden som kunde riktas till andra). Kyrkan ska bara hålla upp korset, och leva med det.
Adamarna i vår tid: Jag tror att dessa mönster är väl identifierbara bland veganer och hälsolärjungar. Vi vet vart vi önskar oss, ser behovet, argumenterar för förändring (förvandling) men stöter vår lilla fot mot alla hinder, i oss själva och runtomkring. Vi behöver formulera nya målbilder: Se oss som den nya människan; ikläda oss herren Jesus Kristus.
DEN NYA MÄNNISKAN
Som fågel Fenix
som vart 500:e år
begav sig till Egypten
för att i solgudens tempel
begrava sin faders döda kropp
som den medförde i ett ägg av myrra
och uppstå i ny gestalt –
en sinnebild av odödligheten,
väldoftande,
som kristuskunskapens doft.
Därför blir bilden tillräckligt svartvit. På ena sidan "Adam", på den andra Jesus Kristus. En lanserar döden – och blir bunden i sin kropp, den mänskliga naturen. Den andre lanserar livet – och lägger en ande till kroppen, människan är mer än kött och blod.
Denna bild är samtidigt ett val och ett erbjudande. Och är både digital och analog. Genom Jesus på korset ÄR vi en ny skapelse (digitalt) och irriteras fortfarande av vår gamla människa (analogt). Detta är en erfarenhet vi kan bejaka. Efter vart nyårslöfte är just detta vår upplevelse: Vi vill men förmår inte.
Vi får, som idrottsfolket, träna oss att se oss som vinnare: Se hur vi spränger mållinjen som etta. Höra – i andanom – läktarens segerjubel. Paulus är den förste idrottspsykologen, och använder sig av metaforer från olympiaden: löpare och brottare...
Bibelteologi: Det är i denna duala bild vi finner oss själva. Vi ser riskerna, otron hopas: Du kan inte, du förmår inte, du klarar det inte... Samtidigt bär vi hoppets bild: GUD ser oss genom sitt kors, segervapnet. Vi har uppstått till nytt liv, det börjar här och sträcker sig in i evigheten.
Kyrkans felsteg: Kyrkan larmade nödutgången, och belamrade den med krav, botgöring, avlat, syndaånger, omvändelsekrav och etisk perfektion (särskilt på de områden som kunde riktas till andra). Kyrkan ska bara hålla upp korset, och leva med det.
Adamarna i vår tid: Jag tror att dessa mönster är väl identifierbara bland veganer och hälsolärjungar. Vi vet vart vi önskar oss, ser behovet, argumenterar för förändring (förvandling) men stöter vår lilla fot mot alla hinder, i oss själva och runtomkring. Vi behöver formulera nya målbilder: Se oss som den nya människan; ikläda oss herren Jesus Kristus.
DEN NYA MÄNNISKAN
Som fågel Fenix
som vart 500:e år
begav sig till Egypten
för att i solgudens tempel
begrava sin faders döda kropp
som den medförde i ett ägg av myrra
och uppstå i ny gestalt –
en sinnebild av odödligheten,
väldoftande,
som kristuskunskapens doft.
fredag 4 april 2014
Romarbrevet om Synden
9: Synden III (av 9): Paulus om Synden i Romarbrevet
Paulus talar mera sällan om synder – men vi är mycket upptagna av synder, särskilt andras. Däremot talar han mycket om synden, jag skulle vilja skriva Synden. Det är hans skildring av den mänskliga naturen, och den knyts (med rätt eller orätt) till Adam. (Ingen av de andra bibliska författarna ger Adam denna "särställning".) Synden i människan är den korrupta naturen. Bilden av det vi egentligen inte skulle vara.
Denna natur har vänt GUD ryggen och inbjudit alternativa tydningsmönster, det Bibeln kallar Ondskan. Adam bjöd därmed in döden till livet. (Den kroppsliga döden – förgängligheten – den bibliska bilden (konnotaforen) av Döden – är den förlorade relation med GUD, eller mer konkret: Den förlorade bilden av oss själva (det vi skulle kunna vara).) Denna förlust av det sant mänskliga sitter som en defekt i vår personlighet, och yppar sig som synder. Men vi botar inte människan genom att behandla symtom, men själva sjukan har genom Kristus – den siste Adam – fått sitt bot.
Den gamle Adam sitter kvar i hjärtat av vår personlighet och fortsätter att läcka "gift" i vår, genom korset, förnyade personlighet. Den gamle Adam och den siste parallellbor i oss. Det är delvis ett mänskligt val vem av dem vi låter regera oss. Symboliskt kan vi hålla upp korset och låta det belysa vårt dilemma, och gå segrande ur striden.
Bibelteologi: Läsningen av Romarbrevet för oss i cirklar.
1:18-3:20 beskriver syndens rum
3:21-5:11 beskriver nådens rum
5:12-7:25 beskriver syndens realitet
8:1-29 beskriver livet i Kristus
(9:1-11:36 beskriver judarnas ställning)
och från 12:1 och fyra kapitel framåt beskrivs "regelverket" för livet med Kristus (med kärnan i Rom 15:7).
Inom judisk tro uppfattas synden som uppror mot Gud och den gudomliga ordningen, men också alltid som just en förnedring av människans sanna natur. (Fruktsallad: Av marginellt intresse har frågan om vilken frukt det var som bringade Adam och Eva på fall. Äpplen säger vår kulturkrets, judarna kunde nog tänka sig att det var fikon, muslimer lyfter ofta fram bananen som Adam och Evas vedersakare, medan ortodoxa judar insisterar på att det var citroner det omtalade paret kalasade på. Inom den rysk-ortodoxa kyrkan däremot har, utan att vinna gehör, stundtals föreslagit tomaten.)
Kyrkans felsteg: Kyrkans val, och kontrollbehov, i att tala om människors synder, är kyrkans allra mest avgörande felnavigering. Därmed placerade hon sig i yta och inte djup, och förlorade själva dynamiken av Förvandling. Och vi fortsätter att vara på flykt från själva kärnan.
Synden i vår tid: På matens område vet vi detta: Det vi stoppar i oss påverkar hur vi mår och hur (länge) vi lever. På motionens område – samma sak. Men på insidans område verkar vi tro att andra regler gäller. Vägvalet är essentiellt. Och kanske estetiskt – i djupare mening, nämligen gestaltad i frågan om våra motiv: Vänder vi oss bort från andra (och därmed oss själva) eller möter andra (och därmed oss själva)? Också på detta område tarvas träning.
SYNDEN
Synden är en inneboende
en parasit
som äter av godheten
tömmer människan
på sitt innehåll
och korrumperar själva livet.
Den bortvända människan
ser med GUDs ögon
och inser bristen,
vänder sig,
lär sig se som GUD ser
Paulus talar mera sällan om synder – men vi är mycket upptagna av synder, särskilt andras. Däremot talar han mycket om synden, jag skulle vilja skriva Synden. Det är hans skildring av den mänskliga naturen, och den knyts (med rätt eller orätt) till Adam. (Ingen av de andra bibliska författarna ger Adam denna "särställning".) Synden i människan är den korrupta naturen. Bilden av det vi egentligen inte skulle vara.
Denna natur har vänt GUD ryggen och inbjudit alternativa tydningsmönster, det Bibeln kallar Ondskan. Adam bjöd därmed in döden till livet. (Den kroppsliga döden – förgängligheten – den bibliska bilden (konnotaforen) av Döden – är den förlorade relation med GUD, eller mer konkret: Den förlorade bilden av oss själva (det vi skulle kunna vara).) Denna förlust av det sant mänskliga sitter som en defekt i vår personlighet, och yppar sig som synder. Men vi botar inte människan genom att behandla symtom, men själva sjukan har genom Kristus – den siste Adam – fått sitt bot.
Den gamle Adam sitter kvar i hjärtat av vår personlighet och fortsätter att läcka "gift" i vår, genom korset, förnyade personlighet. Den gamle Adam och den siste parallellbor i oss. Det är delvis ett mänskligt val vem av dem vi låter regera oss. Symboliskt kan vi hålla upp korset och låta det belysa vårt dilemma, och gå segrande ur striden.
Bibelteologi: Läsningen av Romarbrevet för oss i cirklar.
1:18-3:20 beskriver syndens rum
3:21-5:11 beskriver nådens rum
5:12-7:25 beskriver syndens realitet
8:1-29 beskriver livet i Kristus
(9:1-11:36 beskriver judarnas ställning)
och från 12:1 och fyra kapitel framåt beskrivs "regelverket" för livet med Kristus (med kärnan i Rom 15:7).
Inom judisk tro uppfattas synden som uppror mot Gud och den gudomliga ordningen, men också alltid som just en förnedring av människans sanna natur. (Fruktsallad: Av marginellt intresse har frågan om vilken frukt det var som bringade Adam och Eva på fall. Äpplen säger vår kulturkrets, judarna kunde nog tänka sig att det var fikon, muslimer lyfter ofta fram bananen som Adam och Evas vedersakare, medan ortodoxa judar insisterar på att det var citroner det omtalade paret kalasade på. Inom den rysk-ortodoxa kyrkan däremot har, utan att vinna gehör, stundtals föreslagit tomaten.)
Kyrkans felsteg: Kyrkans val, och kontrollbehov, i att tala om människors synder, är kyrkans allra mest avgörande felnavigering. Därmed placerade hon sig i yta och inte djup, och förlorade själva dynamiken av Förvandling. Och vi fortsätter att vara på flykt från själva kärnan.
Synden i vår tid: På matens område vet vi detta: Det vi stoppar i oss påverkar hur vi mår och hur (länge) vi lever. På motionens område – samma sak. Men på insidans område verkar vi tro att andra regler gäller. Vägvalet är essentiellt. Och kanske estetiskt – i djupare mening, nämligen gestaltad i frågan om våra motiv: Vänder vi oss bort från andra (och därmed oss själva) eller möter andra (och därmed oss själva)? Också på detta område tarvas träning.
SYNDEN
Synden är en inneboende
en parasit
som äter av godheten
tömmer människan
på sitt innehåll
och korrumperar själva livet.
Den bortvända människan
ser med GUDs ögon
och inser bristen,
vänder sig,
lär sig se som GUD ser
torsdag 3 april 2014
Lucka 8. Mer om Synden
8: Synden II (av 9): Adam i oss
Så, låt oss granska det som är Bibelns grundmetafor av människans ställning. Ursprunget är paradisiskt, men kanske lite utopiskt, möjligen naivt. Bilden av lekande nakna barn, med en ocean av tid, och inga bekymmer. Oskulden och nuet lyser som klara stjärnor. Tryggheten talar. Den stora saken är att människan är på GUDs planhalva. De är skapade till avbilder, och har gränslös närhet. Barndomens blå himmel spänns över deras hjässor.
I rummet finns två träd. Kunskapens träd, och Livets träd. Det sista kommer inte i spel, de är redan skyddade från döden, och behöver inte klamra sig vid livet. Men kunskapens träd har en förbudsskylt. Av allt annat får ni äta. Men inte detta. Får ni visst, säger ormen. Det är er verkliga chans att likna GUD. Att bli som GUD. Bli gudar.
Att bli det de inte var, att bli det de inte var ämnade att vara – det verkar vara den frestande metaforen. Och att lyssna till främmande röster, bryta det enda tabu som var uppsatt, och sedan inte ta ansvar för det. Skylla ifrån sig. Skyla sig från insyn.
Det kan beskrivas som olydnad. Makthunger. Eller fallenhet för ondska. Men mest handlade det om att bita i en större frukt än de var mogna för, eller inte var vår roll. Att vilja bli det de inte var ämnade att vara. Att ta ett större bett än de hade förmåga att hantera.
Vi – som människor – tar oss en roll vi inte passar för, och utsätter oss för frestelser vi inte är mogna att hantera.
Bibelteologi: En grundlig läsning av de första kapitlen i Bibeln berättar inte främst om Skapelsens naturvetenskaplighet, men om människans plats, väg och framtid. Här behöver vi kontemplera, också inför vårt eget liv. Hade GUD tänkt sig utvecklingen? Jo, annars hade nog inte trädet placerats i Eden. GUD hade gjort människa till sin avbild, GUD visste att gränser var till för att testas. Möjligen hade Herren hoppats att de hade tagit ansvar. Att de gömde sig var den verkliga synden.
Kyrkans felsteg: Följdriktigt fokuserade Kyrkan olydnaden. Lydnaden var det verkningsfulla medlet för troskontroll. Detta är Kyrkans stora dikeskörning. En grundton skapades som lett fel.
Adam idag: Denna tonviktsjustering är essentiell i vår tid. Lydnadsperspektivet är, på gott och ont, helt ute. Vi skapar en omöjlig, och onödig, uppförsbacke om vi stannar i den metaforiken. Att däremot fokusera vår benägenhet att fly undan, gömma oss, förlora bilden av vad vi verkligen är... Inget ligger mer i tiden.
BAKOM BUSKEN
Nedräkningen påbörjad
barnen gömmer sig
bakom busken.
Nittionio, hundra –
Dunk för mig,
ropar Ester
segraren tar för sig
andra kurar under busken
och blir tagna
får räkna
ta ansvar
att finna de andra.
Så, låt oss granska det som är Bibelns grundmetafor av människans ställning. Ursprunget är paradisiskt, men kanske lite utopiskt, möjligen naivt. Bilden av lekande nakna barn, med en ocean av tid, och inga bekymmer. Oskulden och nuet lyser som klara stjärnor. Tryggheten talar. Den stora saken är att människan är på GUDs planhalva. De är skapade till avbilder, och har gränslös närhet. Barndomens blå himmel spänns över deras hjässor.
I rummet finns två träd. Kunskapens träd, och Livets träd. Det sista kommer inte i spel, de är redan skyddade från döden, och behöver inte klamra sig vid livet. Men kunskapens träd har en förbudsskylt. Av allt annat får ni äta. Men inte detta. Får ni visst, säger ormen. Det är er verkliga chans att likna GUD. Att bli som GUD. Bli gudar.
Att bli det de inte var, att bli det de inte var ämnade att vara – det verkar vara den frestande metaforen. Och att lyssna till främmande röster, bryta det enda tabu som var uppsatt, och sedan inte ta ansvar för det. Skylla ifrån sig. Skyla sig från insyn.
Det kan beskrivas som olydnad. Makthunger. Eller fallenhet för ondska. Men mest handlade det om att bita i en större frukt än de var mogna för, eller inte var vår roll. Att vilja bli det de inte var ämnade att vara. Att ta ett större bett än de hade förmåga att hantera.
Vi – som människor – tar oss en roll vi inte passar för, och utsätter oss för frestelser vi inte är mogna att hantera.
Bibelteologi: En grundlig läsning av de första kapitlen i Bibeln berättar inte främst om Skapelsens naturvetenskaplighet, men om människans plats, väg och framtid. Här behöver vi kontemplera, också inför vårt eget liv. Hade GUD tänkt sig utvecklingen? Jo, annars hade nog inte trädet placerats i Eden. GUD hade gjort människa till sin avbild, GUD visste att gränser var till för att testas. Möjligen hade Herren hoppats att de hade tagit ansvar. Att de gömde sig var den verkliga synden.
Kyrkans felsteg: Följdriktigt fokuserade Kyrkan olydnaden. Lydnaden var det verkningsfulla medlet för troskontroll. Detta är Kyrkans stora dikeskörning. En grundton skapades som lett fel.
Adam idag: Denna tonviktsjustering är essentiell i vår tid. Lydnadsperspektivet är, på gott och ont, helt ute. Vi skapar en omöjlig, och onödig, uppförsbacke om vi stannar i den metaforiken. Att däremot fokusera vår benägenhet att fly undan, gömma oss, förlora bilden av vad vi verkligen är... Inget ligger mer i tiden.
BAKOM BUSKEN
Nedräkningen påbörjad
barnen gömmer sig
bakom busken.
Nittionio, hundra –
Dunk för mig,
ropar Ester
segraren tar för sig
andra kurar under busken
och blir tagna
får räkna
ta ansvar
att finna de andra.
onsdag 2 april 2014
Lucka 7. Synden
Synden I (av 9): Den gamle Adam
Synden är ett mått. Det berättar om avståndet till GUD. Men ännu mer berättar den om avstånden i oss själva: Distansen mellan det vi är och det vi skulle kunna vara. Ingen ger oss den berättelsen bättre än Paulus. (Kanske för att han – till skillnad från alla andra bibliska berättare – tog på sig att berätta den också för icke-judar.)
Adam är den konkreta "konnotaforen" av Människan. Skapad till gudslikhet, plågad av ensamheten, inbjuden till gemenskap. Tillsammans med Eva bildar han konnotaforen Mänskligheten. Öster om Eden, var deras adress: Människans vagga och den oskuldsfulla vardag som fylldes av lek och GUD. Metaforerna står på rad: Ormen, kunskapens träd, Livets träd, nakenheten, gömmeleken, ansvarsbristen, utvisningen... Konnotationerna finns i vår vardag.
Det går an att diskutera vad som var kärnan i de första människornas synd: Olydnad, vilja bli (som) GUD, förlovningen med Ondskan, brister i ansvarstagandet, konkurrensutsättning av GUDs regler, upptäckten av gott och ont (och valde ont)...
När vi läser den vackra, mytologiska berättelsen, slås vi hur omedvetet felvalet verkar vara. De trampade snett, helt enkelt. Det gick åt skogen. (Och så ser väl de flesta bortval ut; små, små steg bort från det goda. Det Onda griper oss bitvis.) De blev förvisade.
Hos Paulus förde Adam döden in i människans värld. Döden är både ändligheten, förgängelsen, och det bortvända ansiktet: GUD förlorades ur sikte. Synd och död blir nästan synonyma.
Bibelteologi: Herren Gud sade: Människan har blivit som en av oss, med kunskap om gott och ont. Nu får hon inte plocka och äta också av livets träd, så att hon lever för alltid.” Och Herren Gud förvisade människan från Edens trädgård och lät henne bruka jorden varav hon var tagen. Han drev ut människan, och öster om Edens trädgård satte han keruberna och det ljungande svärdet att vakta vägen till livets träd. Se 1 Mos 3:22-24 och se Rom 5:12 ff.
Kyrkans felsteg: Det som Kyrkan kallat för Arvsynden, särskilt i väst, är i grunden en beskrivning av denna mänskliga "defekt", en benägenhet att vända sig från GUD. Men har på ett upprörande sätt blandats ihop med synder (syndiga gärningar), ibland kallad verkssynd. På ett sätt kan det ena, Arvssynden, beskrivas som själva sjukdomen (den mänskliga defekten) och det andra, synderna, som symtom på denna defekt. Men Bibelns fokus är den mänskliga naturen, och det är den paulinska betoning som delvis förfuskats under kyrkans år.
Den gamle Adam i vår tid: Denna sårade natur är inget främmande för vår tids betraktande av Människan. Vår tids utgångspunkt betraktar väl människan som god men potentiellt farlig, för sig själv och andra. Men vi betraktar det oftast som människans val (och bortser kanske från sociala och ekonomiska bakgrundsfaktorer). Att betrakta de destruktiva (gudsfrånvända) faktorerna som en fråga om en sjukdom i vår natur tror jag är en medvetenhet vi behöver utveckla, och fördjupa.
ADAM
Odödligheten gick förlorad
grindarna slog igen
ödemarken tog oss i famn
människans irrande färd tog vid,
stiglöst gömde sig målet
men levde djupt i medvetenheten
som längtade Paradiset,
keruberna, och det ljungande svärdet
skilde oss från vårt barndoms Eden
och vi såg döden bakom varje buske –
varför gömde jag mig?
Synden är ett mått. Det berättar om avståndet till GUD. Men ännu mer berättar den om avstånden i oss själva: Distansen mellan det vi är och det vi skulle kunna vara. Ingen ger oss den berättelsen bättre än Paulus. (Kanske för att han – till skillnad från alla andra bibliska berättare – tog på sig att berätta den också för icke-judar.)
Adam är den konkreta "konnotaforen" av Människan. Skapad till gudslikhet, plågad av ensamheten, inbjuden till gemenskap. Tillsammans med Eva bildar han konnotaforen Mänskligheten. Öster om Eden, var deras adress: Människans vagga och den oskuldsfulla vardag som fylldes av lek och GUD. Metaforerna står på rad: Ormen, kunskapens träd, Livets träd, nakenheten, gömmeleken, ansvarsbristen, utvisningen... Konnotationerna finns i vår vardag.
Det går an att diskutera vad som var kärnan i de första människornas synd: Olydnad, vilja bli (som) GUD, förlovningen med Ondskan, brister i ansvarstagandet, konkurrensutsättning av GUDs regler, upptäckten av gott och ont (och valde ont)...
När vi läser den vackra, mytologiska berättelsen, slås vi hur omedvetet felvalet verkar vara. De trampade snett, helt enkelt. Det gick åt skogen. (Och så ser väl de flesta bortval ut; små, små steg bort från det goda. Det Onda griper oss bitvis.) De blev förvisade.
Hos Paulus förde Adam döden in i människans värld. Döden är både ändligheten, förgängelsen, och det bortvända ansiktet: GUD förlorades ur sikte. Synd och död blir nästan synonyma.
Bibelteologi: Herren Gud sade: Människan har blivit som en av oss, med kunskap om gott och ont. Nu får hon inte plocka och äta också av livets träd, så att hon lever för alltid.” Och Herren Gud förvisade människan från Edens trädgård och lät henne bruka jorden varav hon var tagen. Han drev ut människan, och öster om Edens trädgård satte han keruberna och det ljungande svärdet att vakta vägen till livets träd. Se 1 Mos 3:22-24 och se Rom 5:12 ff.
Kyrkans felsteg: Det som Kyrkan kallat för Arvsynden, särskilt i väst, är i grunden en beskrivning av denna mänskliga "defekt", en benägenhet att vända sig från GUD. Men har på ett upprörande sätt blandats ihop med synder (syndiga gärningar), ibland kallad verkssynd. På ett sätt kan det ena, Arvssynden, beskrivas som själva sjukdomen (den mänskliga defekten) och det andra, synderna, som symtom på denna defekt. Men Bibelns fokus är den mänskliga naturen, och det är den paulinska betoning som delvis förfuskats under kyrkans år.
Den gamle Adam i vår tid: Denna sårade natur är inget främmande för vår tids betraktande av Människan. Vår tids utgångspunkt betraktar väl människan som god men potentiellt farlig, för sig själv och andra. Men vi betraktar det oftast som människans val (och bortser kanske från sociala och ekonomiska bakgrundsfaktorer). Att betrakta de destruktiva (gudsfrånvända) faktorerna som en fråga om en sjukdom i vår natur tror jag är en medvetenhet vi behöver utveckla, och fördjupa.
ADAM
Odödligheten gick förlorad
grindarna slog igen
ödemarken tog oss i famn
människans irrande färd tog vid,
stiglöst gömde sig målet
men levde djupt i medvetenheten
som längtade Paradiset,
keruberna, och det ljungande svärdet
skilde oss från vårt barndoms Eden
och vi såg döden bakom varje buske –
varför gömde jag mig?
tisdag 1 april 2014
6: Försoningen IV (av 4): Försoningens konsekvenser
Den bibliska tydningen av försoningen är ingen historisk parkeringsplats för gamla dödar. Den är ett helt infrastrukturnät, ett tidlöst nät. Det blir dramatiskt då Paulus på allvar låter korsets ljus skina in i den unga kyrkans tankereflektorer. Uttrycken blommar i det korta, arga Galaterbrevet: Varför skulle Jesus annars behöva dö? Och: Annars har ni alls ingen nytta av Kristus. Eller nu lever inte längre jag, men Kristus i mig.
Hos Paulus blir upptäckten avgörande allvarlig. Den ligger till grund för det tuffa uppgöret med Petrus i Antiochia, i Gal 2. Petri diplomati blir, möjligen senare, i Pauli tydning en skymf mot korset. Eller som när måltids- och nattvardsgästerna distanserar sig från varandra – en del var välgödda och åt, andra hungriga och odukade – och själva separationen blir en skymf mot Kristi kors: Han dog för alla, uppstod med alla. Ingenstans slår ett så självklart jämlikt och jämställt budskap ner. Ni är ett, för ni har en att tacka för ert liv.
Jag har i mina senaste böcker varit väldigt tydlig på den här punkten. (Läs i bl.a. Kyrkan är död ss 64-68, och i Poetisk teologi ss 102-105.) Uttrycks det mera pompöst är Försoningen det nya paradigm som växer fram ur Kristi kors. Det bär med sig ett helt nytt synsätt och en helt ny uppsättning värderingar. Det sätter sig som en lins på ögat och färgar om hela tillvaron. Avståndet till bekännelse, dogm och ytliga epitet är enorm. Det är ett förvandlat liv, inte mer, inte mindre.
Bibelteologi: Kol 1:15-23 Sonen är den osynlige Gudens avbild, den förstfödde i hela skapelsen, ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, synligt och osynligt, troner och herravälden, härskare och makter; allt är skapat genom honom och till honom. Han finns före allting, och allting hålls samman i honom. Och han är huvudet för kroppen, för kyrkan, han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste, ty Gud beslöt att låta all fullhet bo i honom och att genom hans blod på korset stifta fred och försona allt med sig genom honom och till honom, allt på jorden och allt i himlen. Och ni, som förut stod utanför och visade ert fientliga sinnelag i era onda gärningar, också er har han nu försonat med sig genom att Kristus led döden med sin jordiska kropp. Han skall låta er träda fram inför sig, heliga och fläckfria och oförvitliga, om ni håller fast vid er tro, har en stadig grund och inte viker från det hopp ni har fått höra om i evangeliet, som har förkunnats för allt skapat under himlen.
Kyrkans felsteg: Kristi kyrka kan, om den lever Jesus nära, aldrig vara något annat en fredsrörelse, i ordets absolut mest omfattande betydelse. Sprider den inte försoningens märken omkring sig är den inte GUDs kyrka.
Försoning i vår tid: Korsets paradigmatiska nyorientering måste nog alltid bli föremål för vår djupare kontemplation och reflektion. Det är som en slagruta som i varje läge omprövar och utmanar våra mera biologiska reaktionsmönster. Det sätter på allvar ut konflikten mellan den gamla och den nya människan, för att tala med Paulus bilder.
(Mer därom nu då vi kommer att övergå till att tala om synden i de följande nio luckorna.)
VÄRLDEN OMSTARTADES PÅ KORSET
De slog ner
ännu ett kors
inom synhåll
från Tempelberget
under kontroll
av romerska legionärer.
Det ville sätta punkt
för upprorets oro
sätta ut gränsen för toleransen,
visa sin inbillade makts yttersta gräns.
Föga anade de
att de medverkade
till den helt annorlunda världens födelse.
Korset satte sig
som en lins på ögat
och färgade om hela tillvaron.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)