söndag 6 april 2014

10. Adamare, dubblett

10: 5:e söndagen i fastan, tema Försonaren. Synden IV (av 9): Den gamla och den siste Adam

Därför blir bilden tillräckligt svartvit. På ena sidan "Adam", på den andra Jesus Kristus. En lanserar döden – och blir bunden i sin kropp, den mänskliga naturen. Den andre lanserar livet – och lägger en ande till kroppen, människan är mer än kött och blod.

Denna bild är samtidigt ett val och ett erbjudande. Och är både digital och analog. Genom Jesus på korset ÄR vi en ny skapelse (digitalt) och irriteras fortfarande av vår gamla människa (analogt). Detta är en erfarenhet vi kan bejaka. Efter vart nyårslöfte är just detta vår upplevelse: Vi vill men förmår inte.

Vi får, som idrottsfolket, träna oss att se oss som vinnare: Se hur vi spränger mållinjen som etta. Höra – i andanom – läktarens segerjubel. Paulus är den förste idrottspsykologen, och använder sig av metaforer från olympiaden: löpare och brottare...

Bibelteologi: Det är i denna duala bild vi finner oss själva. Vi ser riskerna, otron hopas: Du kan inte, du förmår inte, du klarar det inte... Samtidigt bär vi hoppets bild: GUD ser oss genom sitt kors, segervapnet. Vi har uppstått till nytt liv, det börjar här och sträcker sig in i evigheten.

Kyrkans felsteg: Kyrkan larmade nödutgången, och belamrade den med krav, botgöring, avlat, syndaånger, omvändelsekrav och etisk perfektion (särskilt på de områden som kunde riktas till andra). Kyrkan ska bara hålla upp korset, och leva med det.

Adamarna i vår tid: Jag tror att dessa mönster är väl identifierbara bland veganer och hälsolärjungar. Vi vet vart vi önskar oss, ser behovet, argumenterar för förändring (förvandling) men stöter vår lilla fot mot alla hinder, i oss själva och runtomkring. Vi behöver formulera nya målbilder: Se oss som den nya människan; ikläda oss herren Jesus Kristus.

DEN NYA MÄNNISKAN


Som fågel Fenix
som vart 500:e år
begav sig till Egypten

för att i solgudens tempel
begrava sin faders döda kropp
som den medförde i ett ägg av myrra

och uppstå i ny gestalt –
en sinnebild av odödligheten,
väldoftande,
som kristuskunskapens doft.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar