fredag 25 september 2009

1 Samuelsboken

kap 1-15.

Samuel, den siste domaren, smörjer Saul till kung, han väljs av folket och inrättas på den nya kungatronen. Men Saul är inte rätt man, Gud ångrar sig…

Shilo – det provisoriska Jerusalem är i fokus, och ännu en barnlös kvinna.
Parallellen går till Abraham och Sara. Två hustrur, sådan kunde praxis vara då.

Hanna bad i templet ”jag har burit fram mina sorger för Herren” (1:15). Samuel blev bönesvar, men hon hade lovat honom åt Gud. Andra kapitlet innehåller Hannas lovsång.

Den knyter bakåt till Hagars bekännelse om en ”Seende Gud” och framåt, mot Marias lovsång. Läs och njut. Sjung med. ”Den hjälplöse reser han ur gruset, den fattige lyfter han ur dyn” (2:8) ”av egen kraft lyckas ingen.” (2:9)

Eli, prästen hade två söner som var korrumperade och förstörde religionen. En gudsman kom till Eli: ”Jag skall ära dem som ärar mig, men de som föraktar mig skall bli förnedrade.” (2:30) Prästerskapsstatusen håller på att gå leviterna ur händerna.

I tredje kapitlet har vi den fantastiska berättelsen om hur Samuel hör Herrens röst, men har inte lärt sig att identifiera den. Men säger sedan: ”Tala herre, din tjänare hör.” (Som vi ofta felciterar och säger Tjäna (oss) Herre, eller det mera skämtsamma: Tjena Herre, din talare hör.)

"Han är Herren, han gör vad han vill." (3:18) ”Herren fortsatte att visa sig i Shilo. Genom sitt ord uppenbarade han sig där för Samuel, och vad Samuel sade nådde ut till hela Israel.” (3:21-4:1)

Herrens ark fanns i Shilo, om den blir det sedan konflikt med filestéerna.

I kap. 8 begär folket en kung. De kaotiska domartiden hade i Samuel till slut fått en rättfärdig domare och profet, men sönerna var mindre att lita på, så folket ville ha det som grannländerna hade – en kung. Motvilligt går Gud med på det.
Benjaminiterna stärker sin ställning, ur den hämtas den nye kungen (och ätten): Saul.
Bra i strid, men inte den ledaren som folket behövde. Makt korrumperar.

Saul får tydliga instruktioner, ”när du ser alla dessa tecken inträffa, gör då vad stunden inger dig, ty Gud är med dig.” (10:7)

Saul utses av Gud, väljs av folket och smors till kung. Det fanns de som var frågande, men efter framgång på krigsscenen vändes det till Sauls förmån.

Läs 12:20.

Saul var populist, gjorde hellre vad folket önskade än vad Gud begärde. Gud tar sin hand ifrån honom och sänder Samuel på jakt efter en trovärdigare kung.

Till nästa vecka läser vi 1 Sam 16- till första bokens slut. Betlehem kommer i sikte, och David. David och Goliat, den permanenta striden med filéesteerna. Två kungar i konflikt: Saul och David.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar