måndag 14 september 2009

Bär varandras bördor

Galaterbrevet

Paulus är inte fången men har nu sitt högkvarter i Efesos. Det är där som han skriver breven till Korint och nu till församlingen (troligen församlingarna) i Galatien som ligger i bergen kring nuvarande Ankara.

Församlingen levde hela tiden i konflikt och motsättning mellan det som apostlarna förkunnat och de som hade en starkare judisk (judiskkristen) tradition.

Galaterbrevets inledning är en tuff markering mot dem. Paulus argumenterar utifrån sin egen erfarenhet och bakgrund. Möjligen var det omskärelsen som var den skarpa brytpunkten mellan grupperna.

Det är här vi har de tydligaste informationerna om Paulus bakgrund, och de första 14 åren då han kämpat med tron, evangeliet (som ännu inte fanns i den paketeringen som vi har den) och uppenbarelsen på Damaskusvägen. Här ger han också exempel på att omskärelse inte var nödvändig, det var ett nytt evangelium.

Här talar Paulus om apostlarna som ”de ansedda”, det hörs en skorrning av den spänning som levde mellan de ”äkta apostlarna” med Petrus i spetsen och Paulus som hade en egen ingång.

”Vi skulle gå ut till hedningarna och de till de omskurna” (Gal 2:9) blev till slut summeringen. Allt för att legitimera Paulus´ och hans budskap.

I Antiochia kom konflikten i öppen dager. Paulus kritiserar Petrus för dels hyckleri och inkonsekvens och dels frågan om hur judisk kristen tro var. ”Men vi vet att människan inte blir rättfärdig genom laggärningar utan genom tron på Jesus Kristus. Därför har vi också satt vår tro till Kristus Jesus för att bli rättfärdiga genom tron på Kristus och inte genom laggärningar, ty av laggärningar blir ingen människa rättfärdig.” Gal 2:16

Löftet står över lagen. I Gal 3:15-16 koncentrerar Paulus evangeliet, i kontrast till den gamla läran. Han ställer Löftet till Abraham i konflikt med Lagen som Mose fick. Han hävdar s.a.s äldre rötter för Löftet – som siktar fram mot Jesus. Lagen var provisoriet till dess Kristus kom.

Paulus argumenterar med skrifterna, troligen samma texter, men insatta i Paulus perspektiv. Löftet mot Lagen. ”… om ni låter omskära er har ni ingen nytta alls av Kristus.” Gal 5:2

Möjligen är det Petrus som är måltavlan för Paulus utbrott, De kan skära av sig alltihop, hugger han till med.

Han kontrasterar andens frukter mot köttets förfall. (Gal 5:18-26)

Efter denna uppgörelse vänder han till mer uppmuntran. ”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag.” (6:2) (Möjligen kan man ifrågasätta inkonsekvensen i att nu tala med ordet lag, Kristi lag.)

Till nästa vecka läser vi breven till Korint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar