måndag 7 september 2009

Må han ge ert inre öga ljus

Efesierbrevet

Efesos var kanske en av de viktigaste platserna vid sidan av Rom. Det var en regional världsstad, Roms utpost i Mindre Asien (nuvarande Turkiet). Där fanns Artemistemplet och det fanns en uppfattning om att lärjungen Johannes utvandrat dit tillsammans med Maria, Jesu mor. Där firar man också årligen den tänkta Marie himmelsfärd.

Församlingen var sannolikt bildad av Paulus, Johannes var där och där fanns den sannolikt den största församlingen vid den här tiden.

De lokala anknytningarna i brevet är dock få. Det talar för brevet som en mer allmän pamflett för kristen tro.

Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. Han har välsignat oss med all den andliga välsignelse som genom Kristus finns i himlen” Ef 1:3

”Må han ge ert inre öga ljus, så att ni kan se vilket hopp han har kallat oss till” Ef 1:18

Efesierbrevet är i hög grad texten om församlingens/kyrkans roll, ecklesiologins teologi. ”Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gjorde han till huvud för kyrkan, som är hans kropp, fullheten av honom som helt uppfyller allt.” (Ef 1:22-23)

Levande tillsammans med Kristus

”Vi är hans verk, skapade genom Kristus Jesus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till.” Ef 2:10

Paulus återknyter till den debatt som nog rådde i den unga kyrkan om judekristna hade en mer framträdande roll än andra. I Kristus är vi alla förenade, i honom har vi den gemensamma plattform som är grunden för fred ”tack vare Kristus Jesus är hedningarna genom evangeliet arvingar som vi, tillhör samma kropp som vi och har del i löftet som vi.” Ef 3:6.

”Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald.” Ef 3:10

I Ef 4:16 finns en fantastisk sammanfattning av kyrkan och människors gemenskap och beroende av Gud: ”Han låter hela kroppen fogas samman och hållas ihop genom att alla lederna hjälper och stöder, med just den kraft han ger åt varje särskild del. Då växer hela kroppen till och byggs upp i kärlek.”

Se till att ni förnyas i ande och förstånd

Det är ett grundläggande budskap om sant liv, och i det sjätte kapitlet får vi en summarisk beskrivning av den andliga rustningen.

Till nästa vecka delar vi allvaret i Galaterbrevet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar