måndag 13 juli 2009

Med Guds tillåtelse går vi vidare…

Heb 6-8

”Låt oss därför inte uppehålla oss vid det man först får lära sig om Kristus utan gå vidare till det som är avsett för vuxna. Vi kan inte börja om med grunderna: omvändelsen från döda gärningar, tron på Gud och läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom. Nej, med Guds tillåtelse går vi vidare.”
(6:1-3)

Författaren tar efter inledningen om vår store överstepräst itu med barnsligheter – i ordets negativa mening - i tron. Vi ska bli vuxna i vår tro. ”Förslöas inte, utan sträva efter att likna dem som genom tro och tålamod får sin del av vad Gud har lovat.” (6:12)

7. Vi ser hur förf. argumenterar mot för oss okända argument. Ett sådant tycks ha varit att ifrågasätta Jesus då han inte var av Levi – prästernas – stam. Men med stöd i Abrahams möte med Melkisedek, som annars är närmast en parentes, ges stöd för detta Guds val, och den särskilda status som Jesus Kristus hade.

8. ”Vi har en överstepräst som sitter på högra sidan om Majestätets tron i himlen” (8:1) ”Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och inrista dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.” (8:10) Detta är det Nya Förbundet, ”det som blir gammalt och föråldrat skall snart försvinna.” (13)

Så argumenterar förf. för den konflikt som råder mellan gammalt och nytt.

Till nästa vecka läser vi Heb kap 9-11, med exempel på tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar