måndag 17 augusti 2009

”Ni skall bli heliga”

Breven till församlingen i Thessalonike

Vi har nu läst fyra brev från Paulus till privatpersoner, medarbetare i olika relation. Nu ska vi läsa ett mer publikt brev, till en församling. Thessalonike (Θεσσαλονίκη) – staden – fick sitt namn efter Alexander den stores syster Thessaloniki. Idag är den Greklands näst största stad i miljonklassen. Den är centrum i det grekiska Makedonien (som är skälen till konflikten med det gamla jugoslaviska makedonien, som därför inte får heta Makedonien.)

Silvanus och Timotheos står som medförfattare och väl närmast en sorts bekräftelse på Tims besök och rapportering.

Breven börjar med uppmuntran och beröm. ”Gud har funnit oss värdiga att anförtros evangeliet” (1 Tim 2:4) Förföljelse, svåra prövningar hade drabbat dem, men de hade hållit ihop och behållit tron. ”Detta är Guds vilja: att ni skall bli heliga.” (1 Thess 4:3) Man kan utläsa att flera dödats, de ges en hyllning. ”Tala de oordentliga till rätta, uppmuntra de modfällda, stöd de svaga, ha tålamod med alla.” (1 Thess 5:14)

Det andra brevet verkar i hög grad vara en kopia, en avskrift som berättats och skrivits ned och fått avvikande ordningen, men innehållet känner vi igen.

Det var hårda år för de kristna. Vi vet inte vad motståndet bestod utav, om det var
mobb eller myndigheter som satte åt dem. Men uppenbarligen kostade det på att vara en kristen.

Till nästa vecka läser vi brevet till Kolosse, i Mindre Asien, nuvarande Turkiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar