lördag 1 augusti 2009

”älska Herren, er Gud, och tjäna honom av hela ert hjärta och med hela er själ” 5 Mos 11:13

5 Mos 11-14

Livet handlar om att välja. Här ställs vi inför storvalet; välsignelse eller förbannelse. (temat återkommer senare)(11:26).

I 12 blir det tydligt, på ytan läser man texten om främmande gudar i det land de ska inta, det kan också handla om en reformation inom landet/folket. Man talar för en centralplats för offret, det blev senare Jerusalem, men var troligen Silo på vägen dit. Möjligen propageras i texten för Silo, kanske i konflikt med andra platser, med konkurrerande tolkningar.

13: Fortsatt text om turbulent religiös tid. Lyssna inte på den eller den profeten, säger texten.

14: Offer och tionde.

Läs nu om sabbatsåret – avskrivningsåret 5 Mos 15 och vidare tom 2215: Sabbatsåret, det sjunde årets filosofi - avskrivningsåret. Jorden vilar, skulder regleras, eller avskrivs, frihet ges. Återställning; recovery – livspulsens lag ska gälla. En god teori, vi vet inte hur den tillämpades, hade man råd att avstå att så ett år?, liksom den upphöjda med jubelåret, vart sjunde sjundeår (då var det sabbat både 49 och 50:e året.)

(1 17 är det intressant att det införs ett slags regelverk för tillsättande av kung, då den frågan senare blir en sådan vånda om folket behöver en kung, de har ju Herren, här har nog texten en mer "politisk" prägel av att kungarollen liknar leviternas - nog hävdad av leviterna i Silo…)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar