måndag 7 april 2014

12: Synden VI (av 9): Synden och Döden

Bibeln ägnar förvånansvärt lite rum för döden. Folket levde närmare den – det är i vår tid vi tror vi kan utplåna, eller i vart fall gömma döden. Däremot Döden är en huvudsak: Bortvändheten från GUD, döda för GUD, indifferent för GUDs sak. Detta är allvarliga grejer.

Den Döda människan ser inte bara inte GUD, men förlorar också blicken för sitt eget djup. Den Stora Synden är inte främst mot GUD, men mot oss själva. Vi är inte de vi skulle kunna vara, de som GUD ser att vi är – för GUD ser genom sin egen kärleks kors.

Bibelteologi: Därför blir Synden synonym med Döden. Kanske skulle vi just i det här perspektivet mer tala om bortvändhet. Jag tror vi kan läsa Paulus tal om uppståndelsen i 1 Kor 15 mer i perspektivet av förvandling: Vi inbjuds gå från Dödens sällskap till Livets. Läser vi Paulus med denna bild för ögonen ser vi hur konsekvent han är i att tala om denna förvandling. Och jag tror att det är helt medvetet som han väljer en hel palett av bilder.

Kyrkans felsteg: Kyrkan har agerat som en teknokrat i denna vitala materia. Jorden (och livet) blev ont, himlen god. Frälsningen tar oss bort från den onda jorden. Himlen blev jordens antites. Detta har lett oss vilse. GUD valde att komma till jorden, inte som en alien, men som äkta människa. Prövade och delade våra villkor, och för att förändra oss och jorden. Korset står inte nerkört i jorden som en avfyringsramp till himlen. Men som kärlekens förvandlande kraftkälla, här och nu.

Döden i vår tid: Den kroppsliga döden försöker vi gömma och glömma. Den Stora Döden möter samma öde. Människor köper inte den lösryckta omvändelsebekännelsen, men utmanas av förvandlat liv. Detta är nog den Uppryckning vi felaktigt tolkat som en flykt från jordytan.


DÖDEN, DÖDEN, DÖDEN


Så sa systrarna till varandra
för att på gamla dar
befrias från demonen, mörkret

och hålla siktet på livet,
nuet och häret.

Döden handlar om livet
att se den i vita ögat
och titta tillbaka

se hur Livet kramar oss och GUD
som vänder sitt ansikte till oss


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar