söndag 13 april 2014

18: Kristus konungen II (av 2)

Stora veckan tar fart. Idag blåmåndag.


Så, nu verkar det klart. Dagen efter. Längtan fick inte sitt svar. Kungen var neddragen ur vagnen, införd i vardagen. De blå gardinerna fladdrade ur krossade rutor. Palmbladen vissnade på gatan.

Annorlundaheten ekade i spåren av Sången. Ekot hade djupnat, och bara några få drömde om stadens prinsar och prinsessor. Det var inte Paradisporten som hade slagit upp. Men verklighetens riddare att tassat in i åsnans följe. När GUD kommer nära ljuder inte den vanliga Kungssången eller Hosianna. Snarare ett Sanctus, Sanctus, Sanctus (Helig, Helig, Helig) – följt av ett Kyrie eleison (Herre förbarma dig).

Jesus Messias satt på alla tiders förväntan, och bara den med extrem hörsel anade stegen från GUD som gick på Jerusalems gränder. Kalibreringen av de knappt hörbara ljuden stämde en ny sång. Kärlekens viskning som tog sats i ett hjärta som blödde för världen.

Bibelteologi: Konnotaforerna kring Messias, Kungen, hör nog till mest komplexa i Nya testamentet. Det är samtidigt ett världsherravälde som ett monumentalt fiasko. Det är Kungars kung, och en susning bland de ödsliga bergen, där eremitmunken slår upp fönstret och blir döv av tystnaden. Att få syn på Kungen – hela Livets Herre – och samtidigt den som sa: Bli som detta barn. En sådan kung hade världen aldrig mött. Och skulle aldrig någonsin mera träffa på.

Kungen i vår tid: Hela Livets Herre är den mest försynte, upprättande, anonyme, retsamme och välintegrerade gäst vi inte kan tänka. Denna Annorlundahet är vårt enda budskap.


KUNGEN KOMMER


Han lämnar sin tron av kristall
för att i alla bli allt.

En pandemi kan det likna,
griper alla okända
och smittar till ett liv

som förändrar allt,
och utmanar alla.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar