lördag 12 april 2014

17: Palmsöndag, tema Vägen till korset. Kristus, konungen I (av 2)


Så kom den då. Dagen. DAGEN. Då GUD skulle bli tydlig, Messias hyllad, framtiden säkrad... Åsna – tillgängliga profetior klarade den lite nedvärderade metaforiken.

Folkets sång: Hosianna – kungligare bjöds inte. Och palmkvistar, till och med finaste överrocken. Så var Dagen här. Kungen kommer.

Det folket längtat sedan kung Davids dagar, eller i vart fall sedan mackabéerna tog över, var nu nära. Om kungen var på plats, var GUD på plats. Templet var inte längre ett skal av längtan – GUD hade flyttat in. Nu skulle bara en liten detalj justeras, och framtiden bli ett faktum: Ut med romarna!

Bara en detalj. Men just precis det järngrepp som slog undan varje fot i den gamla längtan.

Bibelteologi: Palmsöndagen är The Crucial Point. Folkets längtan krockade inte bara med den politiska verkligheten. Mest krockade den med vad GUD hade tänkt. Jesus kom med Riket, men detta rike visade sig vara mer annorlunda än vad folket hade tänkt. Ännu söker vi konturerna av det riket. Men sorterar effektivt bland metaforerna. Lidandets konnotaforer omtolkas till en historisk insats, något vi kan lägga bakom oss. Men är det vad Bibeln säger?

Kyrkans felsteg: Maktjesus är nog det allra mest centrala hotet mot Kristi egen väg. Det är möjligt att det då (från 300-talet och framöver) inte fanns någon annan väg, det är svårt att ha någon kvalificerad mening om historiens lopp. Men idag – kan någon hävda en sådan väg?

Kungen i vår tid: Vi lever kanhända i den minst rojalistiska tiden av alla tider, eller så blir varje stjärna kung (om så bara för en dag). Men i jämlikhetens och jämställdhetens tid är kungligt i grunden helt ute. Så, vem är kungen som kommer på åsnan? Hur är Jesus kung i vår tid? Vilka bilder utmanar vi dagen med?



KUNGARS KUNG


Åsna och Kungssång
laddat för fest,
ett följe drog in
i Jerusalem.

Hosianna,
den ljuvliga sången
som kittlade
generationers drömmar.

Vi vet inte säkert
hur det blev,
men snart hördes en ny sång:
Korsfäst, korsfäst...

Hur sjunger vi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar