fredag 11 april 2014

16: Ikläd er herren Jesus Kristus (lö 12 april)


Kom ihåg att Paulus inte hade mött honom: Mästaren på vandring. Han har ingen anknytning som inte vi också kan ha. Ändå är det han, av Bibelns alla författare, som tydligast ger oss bilden av just djupet i detta lärjungaskap.

Ikläd er herren Jesus Kristus, är ett – bland många – uttryck som han präglat. Konkret och utopiskt. Genomförbart och omöjligt. Generellt och om, och om igen, en instruktion.

Det finns inget annat lärjungaskap. Min grundläggande övertygelse är ju att vi är kallade att tjäna. Men jag hör mycket förkunnelse och trosyttringar som låter som om det är GUD som är kallad att tjäna oss.

Hur blev det så? Och: Vad gör det med oss?

För mig är detta vår tids allra viktigaste fråga att reda ut.

Bibelteologi: GUDs vapenrustning är en annan bild, mera militär, men visst är det fint att tänka sig att det är sadelmakaren som skriver (han hade nog rustat många soldater med deras utrustning – de hade nog mera lädervaror än metallprylar). Han visste vad som krävdes. Observera vilka illustrationer som ges: Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft. Ta på er Guds rustning, så att ni kan göra motstånd på den onda dagen och stå upprätt efter att ha fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte och klä er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med budskapet om fred. Håll ständigt trons sköld framför er, med den skall ni få den Ondes alla brinnande pilar att slockna, och grip frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord. Ur Ef 6:10-20, där det verkar som om vi har att utföra försvaret – men GUD står för det mesta av utrustningen.

Ombytet i vår tid: Trons riktning är en allvarlig fråga. Jag kan mycket väl föreställa mig att det vore häftigt med en gud som fixar till det mesta. Men dels stämmer det inte med mina erfarenheter, men det räcker inte som argument, det allvarligaste att det inte svarar mot evangeliet. Jesus gick GUDs väg – den ledde till korset. Apostlarna gick GUDs väg, bara Johannes uppnådde hög ålder, de andra hängdes på kors. Men vi – vi har tydligen en annan framtid. Hur blev det så?


KRISTI KLÄDNAD


Nej, den passar nog inte.
Verkar helig och lite pompös –
för stor helt enkelt.

Det är nog inte vår modell,
eller vår färg, eller senaste mode –
inte i vår smak, kort sagt.

Blodig, vad det verkar,
sviken var du, och ensam –
vi trivs bättre i sällskap.

Ingen korsett precis,
men kors vad den kliar –
av en prövande oro.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar