torsdag 27 mars 2014

Förbundet

Lucka 1 (av 25) 28 mars 2014



Nu börjar vår vandring upp mot Jerusalem och Påskens rika drama. Här finns plats för reflektion och frågor. Den rena diskussionen eller ev. debatt spar vi till efter Påsk.




1: Förbundet

Förbundet är den stora väven i nytestamentlig tid: GUD – som vänder sitt ansikte till Människan. Vi är som sammanvävda – GUD som varpen och människan som inslaget (värften), förenade genom historien – den universella resan. Så kan Förbundet beskrivas. Ingen tråd är rödare genom hela Bibeln: Adam & Eva – ansikte mot ansikte med GUD, Noa, Abraham, Mose, profeterna, kungarna, templet, Johannes döparen, kyrkans bekännelse om Jesus som Messias, kyrkan: Alla är de, på olika sätt, "konnotaforer" för det verkliga livet: Människorna och GUD i öppen gemenskap. Vi badar i GUD. Dogmatik och skruvade krav har gjort det onödigt komplicerat, och ofta skapat fel fokus. I GUD är det som jag lever, rör mig och finns till – citerade Paulus en känd skald. Detta sammanfattar Apostelns tro, och utgjorde dagordningen för hela hans liv. GUD vänder sitt ansikte till oss, det är trons verkliga grundton.

Bibelteologin: Paulus strider mot sin tids fokus: Mose med lagtavlorna och flyttar intresset till Abraham som, å alla människors vägnar, i tro gick GUDs väg. (Rom 4 och Gal 3) Förbundet är hela Bibelns grundspråk, allt måste läsas ur det perspektivet

Kyrkans felsteg: Kyrkan har genom 2000 år greppat sin biblisk/judiska historia men inte alltid lyckats hålla fast vid det centrala. Budorden, Lagen (Torah) och yttre uttryck har stelnat till en juridisk form och har använts som verktyg i Maktens hand in i kyrkans tid. Dogmatik (Läran), botgöring (människan förlorade sin frimodighet), förtryck (det religiösa "yttre" har betonats) och avgränsande nationalism (GUD är på vår sida) har skapat bilden av GUD främst som en moralisk överhet (men tolkad av en jordisk överhet). Utgångspunkten borde vara Förbundet: Hur lever vi med GUD?

Förbundet i vår tid: Nutidsmänniskan behöver mötas av ett tydligt "Du tillhör GUD"-budskap. Tona ned sökkraven och framförallt de konstruerade förkraven. GUD möter oss precis där vi är. Via korset vandrar vi sedan med Jesus djupare in i livet. Den vandringen är gemensam, och oavslutad. Men vi är i förbund med GUD, Jesus manifesterar, gestaltar och möjliggör detta. Här söker vi den större meningen med vårt liv. Vi är som inslag i den kosmiska väven av Sammanhang.


KORSPIL


GUD skjuter
sin kärlekspil
in i ditt hjärta

pilen bär korsets likhet –
minner om Förbundet,
träffar dig mitt i skulden
av att inte vara
den du kunde bli

då kärlekens
öga såg dig,
och vände din blick utåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar